Preview: Unravel

Geplaatst: 28 januari 2016 14:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Balanceren over een stuk touw, wegrennen voor cavia's en rennen over appels in het water, rara wie is het? Nee het is niet Ant-Man, maar het hoofdpersonage in Unravel genaamd Yarny. Het leven zit vol spanning en sensatie voor dit poppetje van wol, en van puzzelen is hij zeker niet vies. Zal ons 'Yarn' de wilde Zweedse natuur overleven, of hangt zijn leven aan een zijden draadje?

Familievakantie

Persoonlijk ben ik helemaal niet van de indiegames. Eigenlijk totaal niet zelfs. De enige indiegame waarvan ik me nog kan herinneren dat ik die zowel vet vond als uitgespeeld heb is Stick it to the man!. Voor de rest ben ik vaak snel klaar met een indiegame of begin ik er überhaupt niet aan. Toch wist Unravel mij vorig jaar tijdens gamescom 2015 het meest te verrassen van alle games aanwezig en het is toch echt een indiegame. True, Unravel is wel onder de hoede van grote baas EA, maar ook zij kunnen eens in de zoveel tijd een klein pareltje uitbrengen. Toch moeten we niet bij EA zijn als brein achter Unravel, maar bij Zweedse developer Coldwood Interactive. Martin Sahlin is de bedenker van het poppetje Yarny en is toevallig op het idee van de game gekomen tijdens een vakantie met zijn familie. Nou, kreeg ik tijdens mijn familievakanties maar eens goede ideeën voor een toffe game...

Lekker klimmen en klauteren

Dat is verder allemaal leuk en aardig denk je nu, maar waar gaat de game nou eindelijk over? Het gaat dus over Yarny. Yarny is een poppetje gemaakt van wol en doorkruist heel noordelijk Zweden door middel van gebruik te maken van zijn eigen lichaam, oftewel het touw waarvan hij gemaakt is. Met dit touw kun je lekker klimmen en klauteren, gebruiken als springplank of als liaan. Maar kijk uit, want op een gegeven moment is het touw op, kun je niet meer verder en heb je dus ergens een fout gemaakt. Je moet daarom goed opletten dat je geen onnodige omwegen maakt en zorgen dat je onderweg nieuwe bolletjes wol bij elkaar sprokkelt, zodat je toch door kun gaan met je avontuur. Maar nu komt de volgende vraag: waarom is Yarny eigenlijk op avontuur? Dat zal ik je eens vertellen: hij probeert heel Zweden te doorkruisen om een familie die elkaar uit het oog verloren is weer samen te brengen. Of zoals de makers het zo mooi zeggen "a story re-connecting the memories of a long lost family", klinkt toch altijd een stuk mooier in het Engels. Daarnaast wordt het hele verhaal verteld zonder woorden, alleen beelden. Geen gemakkelijke taak, maar voor zover ik heb kunnen zien lukt dat het de game het verhaal zonder al te veel moeite goed over te brengen.

Mijn verwachting

Velen zullen Unravel misschien iets te simpel vinden en het zien als een gewoon platformer met puzzel elementen, toch is het (in mijn ogen) veel meer dan dat. De game ziet er prachtig uit en dan met name de omgeving. Alle achtergronden zijn adembenemend en dat zeker voor een indiegame. Van wat we hebben kunnen zien ziet het er ook naar uit dat er veel tijd en liefde in is gestoken. Natuurlijk kan de volledige game gigantisch tegenvallen en mij daarbij de mond snoeren, maar daar ga ik vooralsnog niet van uit. Ik kan in ieder geval niet wachten op Unravel en ik ga nu als echte fan (en om de tijd te doden) even mijn eigen Yarny in elkaar flansen.

Lees meer