Preview: Hearthstone: Heroes of Warcraft

Geplaatst:
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Blizzard Entertainment staat vooral bekend om RPG- en RTS-games zoals Starcraft, Diablo en World of Warcraft. Met Hearthstone: Heroes of Warcraft slaan ze nu een compleet andere weg in: die van de digitale cardgames. Deze game zal free-to-play zijn met een in-game winkel. Gezet in de Warcraft-wereld neem je de vorm aan van helden uit die wereld, zoals Grom Hellscream of Uther Lightbringer, en vecht je tegen andere helden. Deze gevechten gaan alleen niet zoals je zou verwachten.

Hearthstone: Heroes of Warcraft
De gameplay van Hearthstone: Heroes of Warcraft is het beste te vergelijken met klassieke cardgames als Magic: The Gathering. Je hebt een deck dat uit dertig kaarten bestaat, welke je zelf kunt samenstellen uit je collectie. Een kaart mag maximaal twee keer voorkomen in je deck. Een belangrijke factor in je decks is de held die je kiest. Elke held heeft namelijk een eigen unieke vaardigheid en een verzameling unieke kaarten die alleen door die held gebruikt kan worden. Hierdoor kun je met de negen verschillende helden heel veel verschillende decks maken, welke door de unieke vaardigheden en kaarten elk een speciale speelstijl hebben.

World of Cardcraft
Een deck maken is makkelijk te leren maar moeilijk meester te worden. Dit komt mede door de kaarten. Een kaart heeft een manawaarde variërend van nul tot zeven, welke tegelijk een indicatie vormt van de kracht van de kaart. Hoe hoger de manawaarde, des te krachtiger de spreuk of het monster. Je moet alleen wel rekening houden dat je niet alleen dure kaarten in je deck stopt, anders krijg je in het begin geen kaart op tafel. De kaarten worden opgedeeld in drie types: wezens, spreuken en geheimen. Deze kunnen allerlei verschillende eigenschappen hebben, waardoor een grote verscheidenheid aan kaarten kan bestaan. Deze kaarten hebben een zeldzaamheid (kans dat je ze hebt) oplopend van common naar rare naar legendary, net zoals de zeldzaamheid van items in World of Warcraft. Extra kaarten kun je in zogenaamde packs kopen voor goud (te krijgen via in-game quests) of voor echt geld. De kaarten in een pack zijn willekeurig, maar zullen altijd één rare bevatten. Maar welke kaarten en voor elke klasse is van tevoren niet bekend.

Het spel
De opzet in Hearthstone: Heroes of Warcraft is simpel. Eerst wordt, nadat je je eerste drie kaarten hebt gekregen, er besloten welke speler begint. Ga je als tweede, dan krijg je een extra kaart in je starthand. Je krijgt voor het spel echt begint de mogelijkheid om eventuele ongewenste kaarten te ruilen met nieuwe kaarten uit je deck. De speler die als tweede gaat krijgt nog een extra kaart: The Coin. Deze kaart geeft je een extra mana op het moment dat jij wilt. Aan het begin van elke beurt krijg je een nieuwe kaart uit je deck. In de eerste beurt heeft ieder één mana, waarmee je het die beurt moet doen. Deze pool manacrystals neemt elke nieuwe beurt van de beginnende speler met één crystal toe, tot een maximum van tien kristallen. Dit houdt in dat je na beurt negen dus elke beurt tien mana te spenderen hebt. Gedurende deze beurten moet je proberen jouw dertig levenspunten te behouden terwijl je die van je tegenstander probeert te vernietigen. Doe dit wel voordat je deck leeg is, anders zal je snel levens verliezen. De gameplay is verslavend en intuïtief, zeker als je al bekend bent met games als Magic: The Gathering of Yu-Gi-Oh. De game is doorweven met een gezellige Warcraft-herbergsfeer, waarbij je constant ooh's en aah's hoort van toeschouwers.

Voorlopig oordeel
Hearthstone: Heroes of Warcraft is wat mij betreft een schot in de roos. Al speelde ik slechts de closed bèta, de game voelt aan alsof hij af is. De gameplay is soepel, intuïtief en verslavend, waardoor ik al tientallen uren in deze game heb zitten. Wat al helemaal leuk is, is het feit dat deze game naast de pc en Mac ook op tablets uit zal komen. Ideaal, want dan kun je deze game ook lekker op de bank spelen. Wat mij betreft een winnaar dus!

Hearthstone: Heroes of Warcraft komt waarschijnlijk in 2013 uit op pc, Mac en iPad.

Lees meer