Opinion: Waarom Nintendo de beste uitgever is

Geplaatst: 27 september 2014 12:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Het is geen geheim: ik ben een groot Nintendo-fan binnen ons team. Oké, ik heb geen tatoeage op mijn rug of een verzameling aan Nintendo-stuf in huis (op een oude Donkey Kong Jr.-spelcomputer na). Toch draag ik de Japanse uitgever een warm hart toe. Nintendo ligt al een tijdje onder vuur en, toegegeven, soms is de kritiek ook echt wel haar eigen schuld, maar Nintendo blijft hoe dan ook de beste uitgever in gameland. Nee, daar hoefde ik geen seconde aan te twijfelen.

Dat ondersteunt Metacritic ook nog eens. De Big N scoort gemiddeld een 9+ met haar games op Metacritic en dat zegt natuurlijk genoeg. Nintendo-games zijn kwalitatief ijzersterk en vallen eigenlijk nooit tegen. Nintendo heeft naast kwaliteitsgames ook een shitload aan gamecharacters waar Sony en Microsoft nog een puntje aan kunnen zuigen. Mario, Zelda en Donkey Kong zijn misschien nog wel de bekendste. Maar vergeet ook Kirby, Metroid, Fox en Kid Icarus niet. Nintendo brengt hun series niet ieder jaar uit; de games komen één keer in de zoveel tijd uit en gaan dan als warme broodjes over de toonbank.

Miyamoto is Nintendo

Nintendo heeft de meest geniale designer in dienst. We hebben het natuurlijk over Shigeru Miyamoto, wie kent hem niet? De beste man is 61 en het creatieve brein achter alle succesvolle Nintendo-creaties. Miyamoto is Nintendo, of misschien is Nintendo wel Miyamoto. Hoe dan ook, de beste man is een echte held. Mijn wens is dan ook om ooit eens mijn held te ontmoeten. Alsof je oog in oog staat met God.

Nostalgie

Nintendo is nostalgie. Tegenwoordig groeit iedereen op met Call of Duty en Battlefield, maar vroeger groeide ik op met Mario of Zelda. Nintendo heeft de gamingindustrie gebracht waar het nu is. De Japanse uitgever kwam als eerste met het zwiepen en zwaaien en dat was een enorm groot succes. Oké, niet zo populair bij het hardcore publiek, maar bijna iedereen had een Wii. Jaren later volgden Sony met PlayStation Move en Microsoft met Kinect en hen is het niet gelukt wat Nintendo wel lukte. Nintendo zorgde voor een rage bij ouderen met Brain Training, of zijn we dat allemaal vergeten soms? Daar hebben we MAX Geheugentrainer aan te danken, waardoor onthouden weer iets soepeler gaat. Bedankt, Nintendo.

Nintendo gotta catch 'em all

Had ik al verteld dat Nintendo, jaren geleden, de game-industrie heeft gered van een pijnlijke dood. Nee? Nintendo heeft dat namelijk wel gedaan toen de industrie op zijn gat lag. Dan hebben we nog Pokémon. Pokémon is extreem populair en komt uit de gaarkeuken van Nintendo gerold. Misschien is het zelfs het meest succesvolle kaartspel ooit, naast Magic: The Gathering.

Dit is waarom Nintendo de beste uitgever is. Durf dat nu nog maar eens te ontkennen.

Alex Zweers Eigenaar & Founder

Wat ooit begon met een liefde voor Donkey Kong Country: Diddy Kong’s Quest liep uit tot het managen van zijn eigen gamesite. Vandaag de dag waagt Alex zich echter voornamelijk aan “hier krijg ik echt een God-complex van”-games. Onze regelneef - ook wel Captain Plannert genoemd - heeft altijd wel zijn mening klaarliggen, zeker als het gaat om zijn grote passie; gaming.

Lees meer