Opinion: Verdwenen glorie

Geplaatst: 11 maart 2014 12:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Vaak gebeurt het zonder dat we het in de eerste instantie doorhebben. Een game of gamereeks krijgt plotseling geen vervolg meer. Of het nu aan de uitgever ligt, een onverwacht opgedoekte studio of een reeks die plotseling geen doelgroep meer heeft. Ik ga een aantal voorbeelden aanhalen om dit duidelijk te maken en misschien een beetje als In Memoriam te gebruiken.

Ooit was daar de X-Wing-gamereeks. Deze spacecombat flightsims met een flinke scheut arcade actie, gezet in de Star Wars-setting was jarenlang toonaangevend binnen het genre. Van X-Wing naar Tie Fighter naar X-Wing vs Tie Fighter naar X-Wing Alliance, deze reeks leek maar door te gaan. Van 1994 tot 1999 was het dolle pret terwijl je door de ruimte joeg op vijandelijke fighters. Helaas ligt deze serie al bijna vijftien jaar op zijn gat ...

Er was eens een studio genaamd Westwood. Die bedacht, na het genredefiniërende Dune II, een game genaamd Command & Conquer. Sinds het eerste deel in 1995 volgde gestaag een veelvoud aan delen tot de serie na de sluiting van Westwood door EA snel aan kwaliteit in moest leveren. Na 21 games en uitbreidingen leek het gedaan te zijn met Tiberium, Kane, Yuri en alles daaromheen. Kapotgemolken? Misschien. Verlies aan potentie? Zeker niet. De setting staat als een huis, en zeker met al die reboots tegenwoordig het bekijken waard. Tot die tijd moeten we het maar met fanprojecten als Renegade X doen.

Nog een RTS die een stille dood lijkt te zijn gestorven is Panzer General. Het eerste deel uit 1994 is nog steeds een oerdegelijke game en dit succes blijkt ook aan de vele andere delen en spin-offs die volgden. Nu is Ubisoft druk in de weer met een cardgame die de naam draagt. Maar de laatste echte Panzer General, Panzer General III: Scorched Earth uit 2000, had de dubieuze eer om deze serie van tien games af te sluiten.

Mijn laatste voorbeeld is de Railroad Tycoon-serie. Na vier delen is deze serie nagenoeg verdwenen. Liefhebbers van transportnetwerken en treinen moesten maar elders gaan zoeken. Maar Railroad Tycoon heeft ons toch tussen 1990 en 2006 mogen verblijden met vier leuke games. Helaas alweer een paar jaartjes dood ...

Ik sluit af met een laatste: Guitar Hero. I rest my case. Jullie nog leuke voorbeelden? Ik ben even DOSBox opstarten. Transport Tycoon roept.

Lees meer