Opinion: Personal Consoles

Geplaatst: 20 september 2012 12:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Soms lees je het tussen de regels door: de consoles zijn theoretisch dood. Als je er even over nadenkt, heeft een ieder hier wellicht vrede mee, in ieder geval met de correctheid van deze uitspraak. De pc heerst. In de praktijk kwijlt men echter nog altijd op Sony's speelstation en Microsofts Xdoos, om maar te zwijgen over de wachtende massa die zowel nummer vier als 720 zo snel mogelijk in de armen wil sluiten. Vreemd.

Verder denken
Wat is nou in wezen hét grote verschil tussen een console en een personal computer. Wellicht de transitie van passieve naar actieve houding. Maar met een geringe portie inlevingsvermogen valt een ieder in beide situaties weldegelijk te verwezenlijken. Sluit je pc aan op je tv, draai van mij part je monitor, hang je console aan je monitor of verbouw je gehele huiskamer om het gewenste resultaat te bereiken. Met een beetje passie transformeer je je console in een pc of je pc in een console. In feite is er dus geen verschil.

Kracht
Natuurlijk is er wel verschil. Op de pc is alles veel mooier! gilt een simpele pc-fan langs de zijlijn en een kern van waarheid schemert daar voorzichtig in door. Na zoveel jaren teren op de bekende consoles hebben deze inderdaad hun kracht verloren en vergelijk je dit met een recente game-pc, dan is dit schrikken. Grafisch beter, maar voornamelijk een krachtiger innerlijk. Bovendien zijn pc's te upgraden, zowel hardware- als softwarematig. Die consoles zou men dus gewoon links moeten laten liggen.

Kosten
Upgraden kost natuurlijk geld en ook de aanschaf van een game-pc kost wat duiten. Ga je aanschafprijzen vergelijken, dan winnen de consoles. Ga je mogelijkheden vergelijken, wereld van verschil. Iedereen heeft een pc nodig. De Tweede Kamer zegt het (internet), dus dan is het zo. Games zijn goedkoper op de pc. Je hebt geen extra controller(s) nodig op de pc. Mocht je een controller prefereren, dan past de Xbox-controller tevens in een USB-poort van je pc. Heb je een internetconnectie, dan vergt de pc geen extra kosten om online te kunnen gamen. Voordelen, voordelen, voordelen.

Waarom
Toch leeft de PlayStation, toch leeft de Xbox, toch zullen diens opvolgers niet worden genegeerd. Wellicht leeft de Wii U binnenkort. Opmerkelijk veel leven zonder een poot om op te staan. Hechte communities? Exclusieve games? Fanboygedrag? Vertel het me.

Plus, zouden de consoles in leven blijven als overgestapt wordt op een pc-achtig systeem, waarin consoles upgradable worden? Welkom, personal consoles.

Lees meer