Opinion: Ontwikkelaars zijn eigenwijze nerds

Geplaatst: 11 februari 2011 14:34
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

De titel is misschien wat overtrokken, maar bevat volgens mij een zekere kern van waarheid. Feit is dat computernerds een computer binnenstebuiten kennen. Ze spreken vaak een voor leken vreemde taal. Ze gebruiken woorden die voor mij geen betekenis hebben, maar die voor hen een wereld op zich vormen. Een wereld waarin zij leven, een wereld die zich afspeelt achter het beeldscherm. En als ze dan doorhebben dat ik hun taal niet spreek, nemen ze mij eigenlijk niet meer serieus. Deze situatie is een uitvergroting van de situatie op m'n werk, in de kantine, waar ik er jaren geleden achterkwam dat de nerds uit Revenge of the Nerds echt bestonden, compleet met puistjes, een bril, een geruit overhemd en te korte broekspijpen.

Nou is het natuurlijk makkelijk om te generaliseren en elke computerliefhebber te bestempelen als nerd. Sommigen (velen?) zullen mij zelfs als nerd bestempelen. Hoe dan ook, dit is mijn column, dus is dit ook mijn ongezouten mening. Waar ik naartoe wil is dat ontwikkelaars van computergames vaak ook uren achter de computer doorbrengen en zich bezighouden met programmeertaal. In die zin zou je ze dus als nerds kunnen bestempelen. Daar tegenover staat een hele schare fans, gamers als jij en ik. We spelen hun games en zijn de nerds daar dankbaar voor. Maar wat nou als een game een vervolg krijgt en jij wilt als eenvoudige gamer aan een ontwikkelaar laten weten wat je graag verbeterd ziet worden?

De kans bestaat dat je niet serieus genomen wordt en tegen een muur aanloopt. Je spreekt immers niet de taal van de nerds, dus waarom zouden ze naar jouw verbeterpunten moeten luisteren? Ze weten het immers zelf toch beter? Gelukkig zie je vaak genoeg dat een vervolg op een game in grote mate voldoet aan de wensen van de gamers. Op zulke momenten zie je een serie groeien en groter en groter worden. Het gaat vaak pas fout als de ontwikkelaar zelf aan het stoeien gaat en bepaalt dat het toch anders moet dan de gamer wenst. En helaas zie je ook dat laatste te vaak gebeuren.

Voordat een vervolg op een game wordt uitgebracht, start men vaak eerst met een bèta-fase. Gamers worden uitgenodigd om een game te testen en al hun commentaar los te laten. Hoe eenvoudig is het dan voor een ontwikkelaar om met dit commentaar aan de slag te gaan en zodoende de nagenoeg perfecte game te creëren? Hoe anders werkt dit in praktijk, waar de nerd slechts deels naar de gamer luistert en zijn eigen filosofie op een bepaalde game loslaat? Het is toch immers zijn kindje?

Ergens is de houding wel te begrijpen. Rembrandt zou ook niet graag hebben gewild dat je zijn penceel vast zou houden omdat jij wel even zou vertellen wat er beter zou kunnen aan De Nachtwacht. Maar één ding moeten de ontwikkelaars daarbij niet vergeten. Ik ben een gamer en ik bètaal!

Lees meer