Opinion: Fanboys zijn een virus

Geplaatst: 6 juni 2013 12:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

In mijn jaren als gamer heb ik er al te vaak mee te maken gehad: fanboys. Een groep gamers die de volledige realiteitszin verloren zijn en enkel en alleen hun ware god, Console X, aanbidden. Tegenspraak dulden ze niet en datgene wat niet in hun visie past is per definitie slecht, punt.

Maar wat is een fanboy nu eigenlijk? Wat maakt dit wezen zo bijzonder en uniek?

1. A person who is completely loyal to a game or company regardless of if they suck or not.
2. A pathetic insult often used by fanboys themselves to try and put down people who don't like whatever it is they like.

Een fanboy is dus een persoon die volledige loyaliteit kent voor een spel en/of console.

Dit fenomeen kennen we al vanaf het begin van de consolestrijd. Toen was het echter wel wat makkelijker, je was voor Nintendo of SEGA, of je nou wilde of niet. Van allebei de bedrijven houden kon natuurlijk niet! Schande! Blasfemie!
In de loop der jaren is het toneel van de consoles veranderd en met dit ook de fanboys. Ze zijn zich gaan vermenigvuldigen als een virus, niet te stoppen en oncontroleerbaar. De blinde loyaliteit is overgeslagen in een manier van praten die enkel en alleen als doel het beledigen van mensen heeft.

Als echte gamer, ja die bestaan ook nog, is dit een doorn in het oog. Een echte gamer blijft realistisch en durft ook kritiek te uiten over spellen, maar geniet boven alles van al het moois dat al deze consoles ons te bieden hebben. Een fanboy heeft in deze dus een beperkte leefomgeving. Zonde.
En probeer je duidelijk te maken dat er echt meer is dan Console X, dan blokkeert er iets in de bovenkamer van de fanboy. Ze weten ergens wel dat je gelijk hebt, maar dat feit toegeven kunnen ze niet.

Deze wondere wezens, ik begrijp ze wel. Ik kan mij zeker in hen verplaatsen, maar ik verwacht toch ook enige vorm van verandering. Laat de fanboys verdwijnen en plaats maken voor de gamers. Laat ons maar kritisch zijn! Laat ons onze mening kunnen ventileren naar uitgevers. Op deze manier krijgen wij, de gamers, alleen maar betere games en niet keer op keer hetzelfde spel.

Op naar een wereld waar gamers en fanboys hand in hand gaan en samen genieten van al het moois dat de toekomstige consoles ons gaan bieden.

In before the flame war.

Lees meer