Opinion: De E3: kerst in de zomer

Geplaatst: 10 juni 2014 12:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Ik schreef het al een beetje in mijn voorspelling dat de E3 je altijd dat bijzondere gevoel geeft. En dan hoef je er niet eens bij te zijn. Er bij zijn gaat ook niet gauw gebeuren, de E3 is in Los Angeles en dat is natuurlijk niet naast de deur. Wat maakt de E3 nou zo speciaal en hoe komt het dat wij altijd als dolle hondjes het internet afspeuren, op zoek naar dat ene nieuwtje? Laat ik alles eens ontleden, zoals ik het allemaal zie.

Groot, groter, grootst
De E3 is het grootste game-event dat er momenteel bestaat. Het begon allemaal in 1995, toen Sony de markt voor het eerst hallo kwam zeggen met de PlayStation. Vorig jaar kwamen er maar liefst 48.200 bezoekers op af, uit maar liefst 102 landen. Door de grootse opzet van dit event kreeg en krijgt de E3 ontzettend veel aandacht. Van daaruit gezien komt ongetwijfeld het gevoel vandaan, dat er wel iets bijzonders onthuld moet worden. Zo'n groot event, daar worden vast vele geruchten bevestigd en geheime projecten onthuld. En dat is ook zeker veel gebeurd op de E3. Zo werd in 1995 al de Saturn-console niet alleen aangekondigd, maar kwam de console ook nog eens vier maanden vroeger in de winkel te liggen. In 2005 kwam de Wii en niet alleen de naam was een verrassing, ook dat je voor het eerst bij een console in beweging moest komen. Niemand had van tevoren kunnen weten dat de Wii zoveel zou gaan verkopen. Ook grote faalmomenten passeerden de revue. Zo toonde Sony in 2005 de Boomerang-controller voor de PlayStation 3. Na veel kritiek zagen we de controller niet terug komen in de winkels. En dan te bedenken dat een Boomerang toch altijd terugkomt. Al met al is er van alles te beleven, bespotten en te genieten op de E3. Een grote opzet, de bijbehorende grootse aandacht er omheen wekt al veel nieuwsgierigheid. En als je als gamer brandt van nieuwsgierigheid, dan word je maar al te graag geblust door al dat nieuws.

De kracht van het gerucht
Vlak voor de E3 vliegen de geruchten over het internet. Het ene gerucht nog smeuïger dan het andere. En wat is er nou lekkerder dan speculeren over jouw favoriete franchise? Komt dat ene vervolg er nu wel of niet en wordt het nog vetter dan de voorganger? We blijven tijdens en na de E3 daarom ook graag aan onze pc-monitor geplakt zitten, als vliegen aan vliegenpapier. Het leukste is namelijk als je jouw gelijk krijgt. Of misschien beter nog, dat je stille hoop beloond wordt met de daadwerkelijke onthulling van jouw nummer-één-game. Zo gaat het gerucht dat Resident Evil 7 wordt aangekondigd, mijn favoriete franchise. Resident Evil 6 was toch een tegenvaller, dus doemen er vragen bij mij op. Wordt Resident Evil 7 de terugkeer naar een meer klassieke vorm van gameplay? Worden we weer verblijd met schuifelende zombies? Ik beeld me in hoe de game er uit kan gaan zien. Ik zie het voor me in een dagdroom en ik geniet van al dit 'voorspel'. Het gevaar is dat de teleurstelling groot is, omdat jouw beeld ver verwijderd ligt van de realiteit. Het is net als met kerst, althans voor mij. De voorpret is vaak leuker dan de kerstdagen zelf. Vaak valt het toch iets tegen als je grootse verwachtingen hebt of een bepaald geromantiseerd beeld hebt gecreëerd voor jezelf. Zo voelt de E3 ook een beetje, als een zomerse kerst. Welke geschenken zullen er getoond worden? Als het pakje onder de boom straks wordt geopend, is het dan wat je had verwacht? Of is het juist minder of misschien zelfs wel beter?

Conclusie
Wie wat bewaart, die heeft wat. Een oeroud gezegde, maar geheel van toepassing op de E3. De grootste aankondigingen worden bewaard voor op de E3. Soms worden er wel dingen gelekt en dat is jammer. Aan de andere kant blijven er vaak nog zat verrassingen over. De grootte van het event, de samenhorigheid, de sfeer vooraf, de verrassingen en bevestigingen van geruchten. Dit alles omvat de kracht van de E3 en veroorzaakt het gevoel van binnen. Wellicht een idee om thuis de E3-boom in het leven te roepen. Klein boompje, de boom volhangen met de vetste screenshots die je hebt geprint. En dan je verlanglijstje doorgeven aan je vriend, vriendin, man of vrouw. Laten we er een feestdag van maken. Wie weet ligt die heel dikke game, aangekondigd op de E3, wel straks onder jouw E3-boom. Laten we hopen dat de betreffende game niet wordt uitgesteld, want tegen die tijd zijn alle dennennaalden wel uitgevallen.

Lees meer