PlayStation Now

Geplaatst: 9 november 2019 14:00
Aangepast: 12 november 2019 22:28

Er is een behoorlijke concurrentiestrijd gaande tussen Sony en Microsoft op het gebied van een abonnementsdienst waarbij je als het ware games kunt huren. Als je lid bent dan krijg je een bibliotheek aan games tot je beschikking die je kunt spelen. Zeg je je lidmaatschap op, dan heb je ook geen toegang meer tot die games. Microsoft timmert al aardig aan de weg met de Xbox Game Pass en krijgt veel positieve kritieken over hun dienst. Sony heeft ingezien dat zij daarin nog wat achter liepen en hebben daarom een aantal grote veranderingen gemaakt om PlayStation Now aantrekkelijker te maken, maar is het genoeg?

Prijsverlaging

Sony heeft enige tijd geleden een belangrijke beslissing genomen als het gaat om PlayStation Now. Waar je voorheen altijd 14,99 euro neertelde voor een maandje PS Now, is dat nu verlaagd naar 9,99 euro. Als je het mij vraagt is dat een goede zet geweest, want met alle abonnementen die je tegenwoordig af kunt sluiten is 14,99 euro gewoon aan de hoge kant. Zeker als je je bedenkt dat de groene concurrent hun dienst al voor een bedrag van 9,99 aanbood. In dat opzicht zijn de twee diensten nu in ieder geval gelijk getrokken. Een tientje is ook een redelijk bedrag voor de honderden games die je tot je beschikking hebt. De keuze is dan wel ruim, je kunt ze ook niet allemaal spelen in een maand. Een game duurt gemiddeld een stuk langer dan het kijken van een film of serie.

Een fijn prijskaartje is één ding, maar je wil natuurlijk ook dat de service een beetje gebruiksvriendelijk is. In het geval van PS Now zit dat wel snor. De service heeft een heel overzichtelijke user interface dat prettig is in gebruik. Extra handig om je favoriete game er uit te pikken. Je ziet in één oogopslag welke games er momenteel populair zijn. Ook kun je zien welke games er het meest recent zijn toegevoegd aan de bibliotheek. De browse-functie geeft je de mogelijkheid om games te zoeken op een bepaald thema, type game, uitstraling of charme door middel van tabbladen. Een uitgebreidere zoekfunctie is niet voor handen. Als je echt het actuele aanbod wil bekijken kun je natuurlijk ook gewoon naar alle games gaan en de gealfabetiseerde lijst afstruinen naar de game die je graag wil spelen. Als je eenmaal weet welke game je wilt gaan spelen, dan kun je kiezen deze on demand te spelen - dus te downloaden - of te streamen.

Aanbod

Het belangrijkste element aan een service als PlayStation Now is natuurlijk of je ook echt waar voor je geld krijgt. De kritiek op PlayStation Now is lange tijd geweest dat het aanbod niet recent genoeg zou zijn. Tegelijkertijd met de prijsverlaging heeft Sony ook daarin een stap de goede richting in gezet door games toe te voegen die wat recenter zijn verschenen. Denk bijvoorbeeld aan games als Persona 5 of Uncharted 4. Er zijn dus best wat grote AAA-titels te spelen via PlayStation Now en dat maakt dat de service best interessant is. Toch is er nog steeds verbeterruimte voor Sony om de dienst te perfectioneren, want de eerder genoemde kritiek geldt eigenlijk nog steeds. Ook na de update.

Want waar je bij PlayStation Now semi-recente games krijgt voorgeschoteld pakt Microsoft het toch wat anders aan. De Xbox Game Pass voorziet de abonnee namelijk van games op dag van release. Dat is een hele mooie service en alleen dat al maakt het afnemen van een abonnement het waard. Het zijn namelijk ook niet de minste games. Denk hierbij aan Gears 5 die meteen op de dag van release speelbaar was of The Outer Worlds. Stuk voor stuk triple A-games waarvan Microsoft het aandurft om ze meteen beschikbaar te stellen. Het is leuk dat Sony nu wat recentere games aanbiedt, maar tegelijkertijd zijn dat vaak ook de games die menig gamer al in huis heeft gehaald, waardoor het niet interessant meer is om de dienst af te nemen. Sony is dus op de goede weg, maar heeft ook nog stappen te zetten om PlayStation Now tot een succes te maken.

Patrick Lamers Hoofdredacteur

Als Hoofdredacteur zijnde is Patrick altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes. Denk jij met een dikke scoop te komen, dan is Patrick je geheid al voor. Deze turbopapa’s gameverslaving begon ooit met DKC en The Legend of Zelda, maar kent vandaag de dag geen grens! Zelfs een tweeling in de luiers weet hem niet van zijn passie weg te houden.

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord