Tech: PlayStation 4 Eye

Geplaatst: 12 november 2013 10:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Het is bijna zover: de PlayStation 4 komt eraan. Vele gamers wachten met smart op deze nieuwe krachtige console van Sony. Wil je weten hoe krachtig dit nieuw bakbeest is? Dan kun je de preview van Alex eens lezen. Wat niet standaard meegeleverd wordt is de PlayStation 4 Eye: een toch wel heel cool hebbedingetje. Maar wat kun je er nou eigenlijk mee en is het de moeite waard? In dit artikel zal ik de belangrijkste eigenschappen en mogelijkheden bespreken. Daarna kun je zelf de overweging maken of het je zuurverdiende centen waard is.

De specificaties, geluid en zichtveld van de camera
Allereerst de specificaties. Deze zijn best indrukwekkend en zijn als volgt:

External Dimension: (tentative) Approx. 186mm x 27mm x 27mm (width x height x depth)
Weight: (tentative) Approx. 183g
Video Pixel: (Maximum) 1280 x 800 pixel x 2
Video Frame Rate: 1280 x 800 @ 60fps, 640 x 400 @ 120fps, 320 x 192 @ 240fps
Video Format: RAW, YUV (uncompressed)
Lens: Dual Lenses, F value/F2.0 fixed focus
Capture Range: 30cm - ∞
Field-of-view: 85 degrees
Microphone: 4 Channel Microphone Array
Connection Type: PS4 dedicated connector (AUX connector)
Cable Length: (tentative) Approx. 2m

Zoals je ziet heeft de camera een view van 85 graden. Dit betreft een diagonaal view die ervoor zorgt dat diepte goed herkend kan worden in de ruimte waarin je aan het gamen bent. Zo kan de speler makkelijk uit de achtergrond 'geknipt' worden door de camera. De speler wordt als het ware gescand. Ook kan zo de camera de positie bepalen van de speler, zowel van de voor- als van de achterkant.

Daarnaast zorgen maar liefst vier microfoons ervoor dat een externe geluidsbron makkelijk herleidt kan worden en geluid accuraat wordt herkend. Dit zal zeker een belangrijke bijdrage leveren aan het gamen. Zo kunnen games worden aangestuurd door middel van spraak, wat handig is om bijvoorbeeld korte commando's te geven.

Gezichtsherkenning, lichaamstaal en co-op fun
Een leuke toevoeging is gezichtsherkenning. Zoals al eerder genoemd kan de speler gescand worden, waarbij ook het gezicht wordt onthouden. Dit zorgt ervoor dat je met behulp van gezichtsherkenning kan inloggen op je PlayStation 4, wat best een stoere feature is. Spelers kunnen met behulp van bewegingen met het lichaam games aansturen. Dit kan zorgen voor een toffere interactie en beleving van de game.

Als je vrienden over de vloer krijgt voor een ouderwets potje co-op gamen, dan komt de PlayStation 4 Eye ook mooi van pas. De camera communiceert namelijk met de lightbar van de DualShock 4-controller. Zo kan de camera de locaties van meerdere spelers vaststellen en zo de karakters uit de game synchroniseren op het scherm met de locatie van diegene die hem of haar bestuurt. Daarnaast is het zelfs mogelijk dat een bepaald karakter een bepaalde speler aanspreekt. Dit alles zorgt voor een meer betrokken manier van gamen en kan zeker leuk uit gaan pakken.

De games
Vooralsnog is er niet veel bekend over specifieke PlayStation 4 Eye-games, maar daar zal ongetwijfeld al gauw verandering in komen. Wel heb ik samen met Ruud dit jaar op Firstlook al mogen stoeien met de PlayRoom. Deze PlayRoom staat standaard al op de PlayStation 4 en hiermee tover je jouw huiskamer om tot een speelkamer. Hier kun je experimenteren met de PlayStation 4 Eye en met de DualShock 4 gecombineerd. Als de gezichten zijn gescand, kan de lol beginnen. Zo speelden wij een Ice Hockey-game met op de achtergrond onszelf. Het speelde erg soepel dankzij de touchpad van de DualShock 4. Daarnaast kun je een hele zooi robotjes in je kamer laten verschijnen, die je weg kan trappen of meppen alsof ze echt om je heen lopen. De camera reageerde verassend goed op onze bewegingen. Door over het touchpad van de controller te wrijven, roep je een zwevende robot op. Die robot herkent onze gezichten en je kan hem slaan of wegmeppen en zelfs tussen zijn sensoren kriebelen. Als je hem genoeg pest, dan neemt de robot wraak door een laser op je af te vuren, of je haar in de fik te steken. Al met al vermakelijke onzin en ideaal om de functies van de PlayStation 4 Eye uit te testen.

Daarnaast is het ook bekend dat de PlayStation Move-controller in tegenstelling tot de DualShock 3 wel ondersteund wordt op de PlayStation 4. Ook werkt de PlayStation 4 Eye samen met de PlayStation Move-controller, die hierdoor nog accurater zal werken.

Vanaf 29 november zijn alle ogen gericht op de PlayStation 4, maar de extern verkrijgbare PlayStation 4 Eye mag ook zeker niet worden onttrokken aan de ogen van vele gamers. Een hele verbetering met de PlayStation 3 Eye, die bij mij nu enkel als een soort van back-up 'headset' wordt gebruikt. De PlayStation 4 Eye is voor € 59,- los verkrijgbaar bij de diverse (web)winkels. Voor meer informatie rondom de PlayStation 4 kun je bovendien hier terecht.

Lees meer