Opinion: Gamejournalisten kunnen niet schrijven

Geplaatst:
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Elke game heeft van de makers een naam meegekregen. Logisch natuurlijk, want er moet toch een manier zijn waarop je een game kunt herkennen. Vaak heeft die naam ook wel wat te maken met het type spel, aangezien je een schietgame á la Call of Duty moeilijk een naam als 'Hello Kitty' mee kunt geven. Hoe dan ook, de ontwikkelaars hebben vaak weken, maanden of zelfs jaren (ahum) gedaan over het verzinnen van een titel voor hun game. En zodra die naam bekend is gemaakt gebeurd het. Sites van over de hele wereld geven op de één of andere manier hun eigen interpretatie aan de titel, waardoor je overal op het web iets anders leest. Oftewel: game-journalisten hebben schijt aan research.

Er zijn voorbeelden genoeg van dit fenomeen. Eén van de bekendste is FIFA, een game van ontwikkelaar EA SPORTS (nee, geen EA Sports, EA sports of ea Sports). De officiële naam van de game kent alleen maar hoofdletters, maar continu worden er varianten als Fifa of zelfs fifa over het web geslingerd. Het doet mij gewoon pijn aan mijn ogen als ik zo'n enorme belediging voor de serie zie staan. Een ander voorbeeld is de naam van de console van Sony, de PlayStation. Dit is de schrijfwijze zoals de gigant het zelf heeft bedacht, maar vervolgens zie je veel te veel media die dit als PlayStation schrijven. Hoeveel moeite kost het nou om één keer op te zoeken hoe je de naam van dat apparaat schrijft, om er vervolgens je verdere leven lang profijt van te hebben.

Zo moet het dus!

Nog maar een voorbeeld, en nu wordt het echt ernstig. In augustus dit jaar vond de gamescom in Keulen weer plaats. Jawel, de gamescom. Geen gamescom dus, en al helemaal geen gamescom. Ook Wikipedia doet er op hun pagina over de gamescom gewoon gezellig aan mee. Er zijn zelfs mensen die menen dat het helemaal geen gamescom heet, maar dat het grootste game-evenement in de wereld de naam Gamescon, GamesCon of gamescon draagt. Of die mensen de laatste jaren onder een steen hebben geleefd of gewoon al jaren verkeerd verstaan wat nu precies de naam van de beurs is weet ik niet, maar fout is het in ieder geval wel.

En zo kan ik nog wel even doorgaan met het opnoemen van verkeerd gespelde namen, maar daar zal ik jullie verder niet mee vervelen. Het punt is in ieder geval dat een bedrijf enorme hoeveelheden aan geld heeft geïnvesteerd in het vinden van een passende naam, maar dat de internationale pers er vervolgens voor kiest om, heel eigenwijs (of erger nog: onwetend), zelf een interpretatie aan het product te geven. Dus, beste journalisten, doe eens een keer wat research voordat je begint met schrijven!

Lees meer