Tabletop: Operatie Clavem - Op zoek naar je innerlijke Sherlock Holmes

Geplaatst:

Altijd al willen weten of er een goede detective in jou schuil gaat? Menig film of politieserie doet vermoeden dat het ontrafelen van moeilijke moord- of drugszaken een peulenschil is, maar met Operatie Clavem kun je zelf ondervinden of het echt zo makkelijk is. Operatie Clavem heeft een soort escape room-principe dat je gewoon lekker thuis aan de keukentafel kunt spelen. Ideaal voor deze tijden waarin niet iedereen graag escape rooms opzoekt in verband met de coronapandemie. Ik mocht zelf aan den lijve ondervinden of er aan mij een goede speurneus verloren is gegaan en ging aan de slag met Operatie Clavem.

onbekend

Waar begin je met zoeken?

Met Operatie Clavem moet jij als rechercheur een fictieve drugszaak op te zien lossen. Het spel is in elkaar gezet door MissionRoom, die vooral escape rooms in het politiethema maken. Dat is ook goed terug te zien in de spullen die je in het pakket treft. Met een drietal persoonsdossiers, een kaart van Den Haag, een kassabonnetje als bewijsstuk en wat geringe informatie ga je van start en moet je met een handjevol aanwijzingen aanknopingspunten zien te vinden in jouw onderzoek naar een drugssmokkelaar. Het idee van zo'n spel is natuurlijk al hartstikke gaaf en als je de doos voor het eerst opent zie je direct dat er aandacht is besteed aan het maken van het spel.

Maar waar begin je met zoeken? Er zijn door de politie in deze zaak twee aanhoudingen verricht en beide personen zijn verhoord. In de twee iet wat tenenkrommende verhoren - verwacht niet de beste acteurs van deze wereld - begint je zoektocht naar de eerste aanknopingspunten van je onderzoek. Mocht je bang zijn cruciale informatie te missen, dan kun je altijd terugvallen op het transcript van het verhoor. Gewapend met een notitieblok krijg je het eerste puzzelstuk in handen. De puzzelstukjes die je gaandeweg weet te vinden om de puzzel compleet te maken, kun je gebruiken op internet. Je hebt naast alles wat in de doos zit namelijk ook toegang tot een tweetal websites waar je de verworven informatie kunt gebruiken. Bij de ene website kun je verzoeken doen aan de Officier van Justitie, de andere website is je dashboard, waar alle bewijsmateriaal en aanwijzingen te zien zijn.

onbekend

Geduld is een schone zaak

Gaandeweg je verder komt in het spel ontvang je steeds meer bewijsstukken. Uit die foto's, video's en andere informatie moet je weer nieuwe aanwijzingen zien te vinden om verder te komen. Dit doe je zoals gezegd door verzoeken te doen aan de Officier van Justitie. Bijvoorbeeld door telefoons af te tappen, kentekens te volgen of huiszoekingen te doen. In het kader van realisme krijg je niet direct de antwoorden op de verzoeken die je doet, maar moet je vaak wachten. Ik begrijp die keuze, maar het haalt wel het tempo uit het spel. Het is namelijk niet zo dat je met meerdere aanwijzingen tegelijk aan de slag kunt, daar zit het spel niet complex genoeg voor in elkaar. Dat heeft ervoor gezorgd dat we soms twintig minuten moesten wachten op een reeks foto's voordat we weer verder konden. In die tijd kun je niks anders doen dan wachten en dat is enorm zonde.

Deels zal hier ook voor gekozen zijn om het spel te rekken. Zonder enige kennis van zaken ben je namelijk een uurtje of twee à drie zoet met Operatie Clavem. Hou er rekening mee dat die twee à drie uur wel voor een groot deel bestaat uit wachten, want dat is verreweg het meeste wat je doet. Ondanks dat blijft het wel ontzettend tof om iedere keer weer een stapje dichterbij de oplossing te komen. Soms was het wel onduidelijk wat je moest doen, maar dat is eigenlijk een enorm pluspunt. Je wil natuurlijk niet dat alles al voor je uitgestippeld is. Juist omdat je een aantal keer in het ongewisse wordt gelaten voelt de zaak realistischer aan. Het is ook niet zo dat de politie de oplossing altijd op een presenteerblaadje krijgt. Dus is het wel zo fijn dat je ook met Operatie Clavem goed moet inzoomen op details en je je ook niet moet laten beperken tot alleen de spullen die je in de doos thuisgestuurd krijgt. Soms is Google je beste vriend en onderdeel van je onderzoek.

onbekend

Eindoordeel van detective Patrick Lamers

Operatie Clavem is ontzettend leuk te doen en je ziet aan alles dat er op veel dingen gelet is om een zo natuurgetrouw drugsdossier op poten te zetten. Toch kleven er ook een aantal minpunten aan dit spel. De allereerste en wat mij betreft grootste is de prijs. Als je dit spel wil spelen dan kost het je normaal gesproken 65 euro om dit te kunnen doen. Op moment van schrijven is er een aanbieding waarbij je 'slechts' 45 euro hoeft te betalen. Zelfs als je uitgaat van dit laatste bedrag is het een behoorlijk bedrag voor een paar uurtjes vermaak. Je kan het spel immers maar één keer echt spelen. Een tweede punt is dat je vooral veel moet wachten. Om het realistischer te maken is er voor gekozen dat je niet direct antwoorden krijgt maar dat er tijd tussen zit en dan heb je soms een lange tijd dat je niet kunt doen. Daarnaast is het acteerwerk in de video's niet al te best. Mocht je het bedrag er wel voor over hebben dan haal je wel een spel in huis waar je alleen of met vrienden veel plezier uit kunt halen. Het voelt natuurlijk altijd fijn als je de zaak hebt weten op te lossen.

Patrick Lamers Hoofdredacteur

Als Hoofdredacteur zijnde is Patrick altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes. Denk jij met een dikke scoop te komen, dan is Patrick je geheid al voor. Deze turbopapa’s gameverslaving begon ooit met DKC en The Legend of Zelda, maar kent vandaag de dag geen grens! Zelfs een tweeling in de luiers weet hem niet van zijn passie weg te houden.

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord