Tech: Nintendo 3DS

Geplaatst: 28 april 2011 18:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Eind vorige maand kwam Nintendo met een nieuw speeltje op de markt: de 3DS. Zoals we van Nintendo gewend zijn gaat het hier om een origineel apparaat, dat ervoor moet zorgen dat er weer een nieuwe dimensie (dit keer zelfs letterlijk) aan de game-wereld wordt toegevoegd. Is de uitgever uit Japan er opnieuw in geslaagd een stukje hardware uit te brengen dat de voorgaande generatie overtreft?

3D zonder bril
Ik zal jullie niet vermoeien met de hardware-specificaties van de 3DS, want die kunnen geïnteresseerden zelf wel opzoeken. Waar het hoofdzakelijk om draait bij de 3DS is natuurlijk het 3D-effect wat aan de games die je op de handheld speelt wordt toegevoegd. En nee, je hoeft geen idioot brilletje op je neus te zetten voor je van dit effect kunt genieten, want Nintendo heeft het voor elkaar gekregen om zonder een speciaal brilletje 3D te genereren. Wat dat betreft komt Nintendo dus al met een revolutionair apparaat, maar het is wel de bedoeling dat dit 3D-effect naar behoren werkt.

Niet bewegen!
Over het algemeen heeft de 3DS het wat betreft driedimensionaal beeld goed voor elkaar. De games die je in 3D speelt zijn inderdaad gewoon echt 3D (er komen geen beelden uit je scherm, maar je kunt wel diepte in je scherm zien). Het grootste probleem is echter dat je precies een goede afstand tussen je ogen en het apparaat moet hebben om continu 3D te zien. Ga je even verzitten (wat toch wel vaak voorkomt als je op een handheld aan het gamen bent) of kijk je even van het apparaat weg, dan heb je al gauw weer een paar seconden nodig om weer de goede hoek en afstand tot de 3DS te krijgen. En laat dat nou net het moment zijn dat de tegenstander scoort in een voetbalwedstrijd, je vliegtuig crasht of Mario zijn sprong naar de overkant net niet haalt. Tja, en dat allemaal door dat mooie 3D-effect...

Overige features
Naast het spelen van games heeft de 3DS nog de nodige andere features. Zo is het mogelijk om foto's in 3D te maken, al moet je je niet teveel voorstellen van de kwaliteit daarvan. Later zal het door middel van een update ook mogelijk zijn om in 3D filmpjes te schieten. Daarnaast worden er bij de 3D zogenaamde AR (augmented reality) kaarten geleverd. Richt je de camera van de 3DS op één van deze kaartjes, dan is het mogelijk om enkele minigames te spelen. Met de kaartjes van bekende Nintendo-personages is het dan weer mogelijk om deze in de virtuele realiteit in je woonkamer te laten verschijnen. Op deze manier kun je dus bijvoorbeeld met jou helden op de foto gaan, zonder dat ze werkelijk in je huis aanwezig moeten zijn.

Streetpass
Tenslotte wil ik nog de feature 'Streetpass' even toelichten. Met Streetpass is het mogelijk om verbinding te maken met andere 3DS-handhelds die op dat moment bij jouw 3DS in de buurt zijn. Als je eenmaal een verbinding hebt met iemand anders, is het mogelijk om gegevens uit te wisselen. Denk hierbij aan informatie over je Mii en laatst gespeelde spellen. Op die manier kun je kijken hoe jij het qua gamen doet vergeleken met iemand anders. Alle mensen die je in de loop van de tijd tegenkomt worden opgeslagen in het Streetpass Mii Park, zodat je altijd nog kunt kijken wie je vorige week ook alweer in de trein naar huis hebt gesproken.

Eindoordeel
Nintendo levert met de 3DS opnieuw een apparaat uit dat revolutionair is vergeleken met de rest van de handhelds die er op dit moment op de markt is. Het 3D effect voegt (in de meeste games) zeker iets toe aan de spelbeleving. Het minpunt is dat je precies goed voor de handheld moet zitten om steeds het optimale 3D-beeld te zien, maar dat is eigenlijk gewoon een kwestie van wennen. De overige features, zoals de AR-kaarten, Streetpass en de mogelijkheden om in 3D foto's te maken (en later ook te filmen), zitten leuk in elkaar en werken prima. Al met al haal je met de 3DS een heel nieuwe ervaring in huis die je eigenlijk niet mag missen.

Lees meer