Tech: Razer Basilisk Ultimate - Uitstekende muis zonder staart

Geplaatst: 31 januari 2020 14:00

Iedere gamer weet hoe belangrijk het is om goed functionerende invoerapparaten te hebben tijdens het gamen. Dit apparaat is immers het verlengde van de gamer in de virtuele wereld en is bepalend voor zijn succes. De PlayStation-gebruiker vertrouwt op zijn DualShock-controller, de Xbox-gebruiker op zijn Xbox-controller. De pc-gamer rekent niet op één, maar op twee invoerapparaten, namelijk een muis en toetsenbord. Waar het toetsenbord dient als een middel voor interactie, bepaalt een muis de richting van de game. Beide invoerapparaten vullen elkaar aan, maar individueel van elkaar spelen ze een belangrijke rol in ieders game-ervaring. Eind vorig jaar bracht Razer de Basilisk Ultimate op de markt. Een draadloze muis, zonder teveel knopjes en poespas. Volgens Razer de 'ultieme' muis om mee te gamen. Speciaal voor jou nam ik de proef op de som.

Strak en elegant

We kennen Razer natuurlijk van haar strak afgewerkte producten. Toen ik de Basilisk Ultimate uit de verpakking haalde, had ik ook geen logo of toelichting nodig om te begrijpen dat het om een Razer-product ging. Het design van de Basilisk Ultimate is eenvoudig, maar doeltreffend. Aan de bovenkant van de muis, voor het scroll-wiel, zitten twee knoppen. Hiermee kun je schakelen tussen voorgeprogrammeerde dpi-instellingen. Handig als je tijdelijk een versnelling hoger of lager wilt met je cursorsnelheid. In de Razer-software, die je kunt downloaden op het internet, is het mogelijk om zelf dpi-profielen aan te maken en te configureren. Aan de linker zijkant van de muis zitten nog eens twee knoppen, die je naar eigen wens kunt instellen. Verder zitten er geen extra knoppen op de muis en dat kan ik wel waarderen. "Less is more", zeg ik dan maar. Uiteraard heeft Razer haar muis voorzien van rgb-verlichting, die aan zowel de boven als de onderkant zichtbaar is.

Oké, het apparaat ziet er tof uit en is vrij minimalistisch. "Maar hoe ligt hij in de hand?", vraag jij jezelf nu af. Nou, heerlijk kan ik je vertellen! Ik doe al heel wat jaartjes aan pc-gaming en heb al talloze game-muizen versleten (en de grond in gejaagd). Maar nooit eerder klikte het zo snel en goed met een muis als met deze. Vanaf het eerste moment lag de muis al meteen lekker in de hand. De Basilisk Ultimate is naast haar fijne vormfactor ook erg licht van gewicht, waardoor de muis tijdens het gamen over mijn muismat danste. Waar ik bij vorige muizen nog een tijdje moest wennen aan de vormfactor en de knoppen, veroverde de Basilisk Ultimate direct mijn hart. Of nou ja, mijn hand. Mijn beschreven ervaring met deze muis klinkt wellicht hetzelfde als dat zoetsappig verhaal over hoe je ouders elkaar leerde kennen. Maar dit is toch echt hoe het ging. En nee, Razer betaalt mij niet om dit te schrijven. Helaas niet.

Draadloos en oplaadbaar

De Razer Basilisk Ultimate is, zoals ik hierboven al schreef, draadloos. Veel gamers zijn nog steeds allergisch voor draadloze muizen, want deze zouden het niet halen bij muizen met een snoertje. Voordat ik met deze muis aan de haal ging, was ik ook lid van die club, maar mijn ervaring met deze muis heeft het tij doen keren. Hoewel ik het artikel nu pas schrijf, heb ik de muis al weken in bezit. Hierdoor ben ik al honderden uren met de muis aan de slag geweest. Ik heb geen last gehad van input-lag of andere merkbare verschillen. De overstap van draad naar draadloos verliep naadloos. De USB-ontvanger, die uiteraard met de muis wordt meegeleverd, is in de muis op te bergen. Super handig! Daarnaast wordt de Basilisk Ultimate geleverd met een oplaadstation (heeft ook rgb-verlichting!), die middels een USB-verbinding via je computer de muis voorziet van juice. In tegenstelling tot een heleboel andere draadloze muizen vertelt de Basilisk Ultimate tijdig wanneer de accu weer opgeladen moet worden. De rgb-kleur begint dan te knipperen.

Razer heeft tot mijn verbazing nergens een explicite accuduur van het apparaat gecommuniceerd. Tot dusver is mijn ervaring dat de muis het makkelijk tientallen uren volhoudt, na iedere oplaadbeurt. Sommigen websites, vaak met technische aanleg, beweren dat de Basilisk Ultimate honderd uur mee kan, wanneer de rgb-lichten uitstaan. Ikzelf heb dit niet getest, dus neem het maar met een korreltje zout. Toch zou het mij niet verbazen, aangezien de keren dat ik de muis heb opgeladen (nog) op één hand te tellen is.

Eindoordeel

De Razer Basilisk Ultimate is een geweldige muis die ik iedere pc-gamer kan aanbevelen. De muis ziet er strak uit, heeft een fijne vormfactor en is uitgerust met rgb-verlichting, die gepersonaliseerd kan worden in de software. Sterk aan deze muis is het minimalistische design, zonder teveel poespas. Razer maakt met deze muis een duidelijk statement. Draadloze muizen kunnen concurreren met bedrade muizen, zonder per definitie de strijd te verliezen. Het prijskaartje van honderdtachtig euro schikt wellicht af, maar daar tegenover staat een toekomstbestendige muis die jouw game-ervaring gegarandeerd ten goede komt.

Onze aanpoter zit geen moment stil. Ruïneert hij geen levens met League of Legends, dan is hij wel nieuws aan schrijven. Schrijft hij geen nieuws, dan kijkt hij wel eSports. Kijkt hij geen eSports, dan loopt hij wel te ouwehoeren in de Game Over Podcast. Met zijn unieke kijk op de wereld brengt Delano je in contact met de meest interessante en verbijsterende dingen. Kortom als je denkt aan Delano, dan denk je aan DieLano.

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord