Tech: HP OMEN Obelisk

Geplaatst: 14 februari 2019 16:00
Aangepast: 14 februari 2019 17:10

Simpel, low profile en praktisch over pracht; moderne factory built gaming pc’s staan er niet exact bekend om. Logisch, want gamers willen een agressief ‘over the top’ design met alle toeters en bellen. Maar is dat wel zo? Volgens HP - die dat ‘over the top’ trouwens ook onder de knie heeft met diens OMEN X - is er een markt voor low profile gaming rigs. De HP OMEN Obelisk is er dan ook om die markt te faciliteren. Maar is deze pc de nieuwe pronknaald van de Amerikaanse fabrikant, of eerder een kruis op het repertoire?

Doe het lekker zelf, voor zover dat kan

Het antwoord op die vraag is helaas niet bepaald eenduidig, want de Obelisk is weggelegd voor een selecte groep gamers. HP zelf geeft aan de Obelisk in het leven te hebben geroepen voor de doe-het-zelvers, de mensen die een eenvoudige gaming pc willen aanschaffen waarbij het weinig tot geen moeite kost om deze achteraf naar wens te upgraden. Daarin schuilt direct de crux, want de Obelisk is precies dat; eenvoudig en totaal niet de opzichtige pc die op menig bureau pronkt. Verwacht dus geen overvloed aan RGB en high tech ogende componenten. Wil je die wel, dan geeft HP je de ruimte om dat zelf toe te voegen. Tot op een bepaalde hoogte, want de HP OMEN Obelisk 875-0500nd die ik heb mogen testen, heeft wel wat beperkingen wanneer het om upgraden aankomt.

Recht uit de doos is dit systeem uitgevoerd met componenten die op de dag van vandaag aardig mee kunnen wanneer je in 1080p gamet. De Intel Core i7 8700, Nvidia GTX1060 en 16GB aan HyperX Fury RAM laten menig game op High settings draaien, zonder dat je daarbij inboet op prestatie. Mocht je hiermee genoegen nemen, dan is er dus (bijna) geen vuiltje aan de lucht, maar wanneer je meer wilt, moet je enkele zaken goed in het achterhoofd houden. De belangrijkste daarvan zijn het aantal beschikbare RAM-slots en PCIe-poorten, want die kunnen toch wel aardig roet in je upgrade-eten gooien. Het aantal RAM-slots is namelijk beperkt tot twee en beide zijn al bezet met een 8GB HyperX Fury-module. Wil je meer werkgeheugen, dan moet je dus meteen in de buidel voor geheel nieuwe RAM-sticks, en dat is jammer.

Hardwarematig deels teleurstellend

Mocht je de aanwezige GTX1060 GPU willen vervangen - en ik kan heel goed begrijpen dat je dat zou willen - dan levert het aantal beschikbare PCIe-poorten ook zo zijn beperkingen. Gezien de Obelisk zeer compact is, blijft er ook niet echt ruimte over om er bijvoorbeeld een AMD Radeon RX VEGA in te zetten. Dit geldt ook voor de optie om er een geluidskaart bij te prikken. Hoewel dat bij de meesten van ons niet eens meer in ons hoofd opkomt, zou je die optie in dit geval toch wel willen hebben, gezien het moederbord niet is uitgerust met een optische aansluiting of mini-jacks voor je 5.1 sound system. Nogmaals, het zijn geen dramatische dingen, maar ze beperken je wel in je upgrade-opties en laat upgradability nou net het selling point van de Obelisk zijn.

Een andere reden voor het upgraden kan ook ergens anders in schuilen, namelijk de looks van de aanwezige componenten. Hoewel ik heel goed snap dat uiterlijk vertoon niet voor iedere gamer van levensbelang is, moet ik eerlijk bekennen dat de HP OMEN Obelisk van binnen écht niet aantrekkelijk is. Met de stock CPU koeler kan ik nog leven - ondanks dat deze rommelig oogt - maar ik had wel moeite met de videokaart, waarvan ik in eerste instantie niet geloofde dat dit een GTX1060 was. Deze HP branded versie van Nvidia’s GPU is namelijk niet meer dan een printplaat met een fan en een heatsink. Ik zeg niet dat het niet doet wat het moet doen, maar het is naar mijn mening echt not done om zo’n GPU in een gaming rig te stoppen. Had dan gekozen voor een kaart met een Nvidia body of had op zijn minst het zijpaneel - welke overigens wel ingenieus makkelijk te openen is - niet transparant gemaakt. Dat had in ieder geval bij mij een hoop oogzeer gescheeld. Over de case zelf ben ik namelijk een stuk optimistischer. De compacte case is rustig en niet zo pompeus als de meeste gaming rigs. Om het toch nog iets of wat op een gaming pc te laten lijken, prijkt het OMEN-logo de schuine kant. Deze kun je middels software - het HP OMEN Command Center - instellen in een kleur naar keuze.

Prestaties/benchmarking

Anywho, genoeg gezeurd over de looks van de case. Uiteindelijk gaat het om de prestaties van de pc. Zolang je er geen problemen mee hebt om games in 1080p te spelen, kun je met de HP OMEN Obelisk aardig vooruit. Games als Assassin’s Creed Odyssey, Shadow of the Tomb Raider, Far Cry 5 en Hitman 2 laten zich makkelijk in High settings afspelen, terwijl een acceptabele framerate kan worden gegarandeerd. Zelfs Ultra settings zorgen bij enkele games nog niet voor een enorme terugval in frames, al wordt het wel lastig om bovenstaande games boven de zestig frames per seconde te houden. Vooral Assassin’s Creed Odyssey en Hitman 2 laten een behoorlijke drop in performance zien wanneer we de settings opschroeven. Blijf dus maar lekker bij High.

Benchmarks in 3DMark laten hetzelfde zien, waarbij het Sky Diver-programma een stuk soepeler draait dan Time Spy, welke zichtbaar moeite heeft met het bereiken en behouden van een acceptabele framerate. Nu is dit geen verrassing gezien Time Spy is ontworpen om high end DX12-systemen te testen, terwijl Sky Diver zich meer toespitst op mid range. Wat wel enigszins verraste was de uitkomst van de Sky Diver Stress Test, waarbij de Obelisk helaas geen enkele wist te slagen. Waarschijnlijk heeft dit te maken met een lichte vorm van thermal throttling, wat te verwachten is met de minimale koeling in de Obelisk. Gezien de case geen intake fan heeft, slechts één exhaust fan, basic component cooling en erg weinig ruimte om lucht van buiten aan te voeren, lopen de temperaturen in de Obelisk nu eenmaal sneller op. Het resulteert overigens niet in dramatische performance drops - wat de Stress Test-score ook laat zien - dus onder normale omstandigheden heb je er weinig last van.

 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Eindoordeel van Patrick Meurs

Of de HP OMEN Obelisk dé gaming pc voor jou is, ligt dus geheel aan je prioriteiten. Wil je gaming performance zonder al de opsmuk die vele andere systemen rijk is, dan is de Obelisk een optie. Belangrijk is dan ook om te onthouden dat deze case niet tot in het oneindige te upgraden valt en dat je ook zeker geen waarde hecht aan dikke gaming hardware in je case. Mocht je daar wel waarde aan hechten, dan is bijvoorbeeld de HP OMEN 880-152nd een betere keuze. Die geeft je voor bijna dezelfde prijs van €1499 zo goed als identieke hardware met betere upgrade-opties. Ik zou wel weten waar mijn keuze naar uit zou gaan, maar ik houd dan wel van wat egdy hardware. Dat neemt niet weg dat ik HP moet complimenteren voor diens durf en het ontwerp van de case zelf, maar de Obelisk is momenteel nog niet de pronknaald die ik zocht. Misschien volgend jaar...

Patrick Meurs Columnist

Beeldspraak, woordspelingen en voornamelijk flauwe grappen zijn voor Patrick de dagelijkse kost. Deze Brabantse flapuit neemt nooit een blad voor de mond waardoor zijn mening altijd lekker recht voor de raap is. Gamen kan hij niet en dat vindt hij eigenlijk helemaal niet erg. Sterker nog, hij kan er wel om lachen dat hij in de lobby al gesniped wordt.

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord