Series: Jessica Jones: Seizoen 2

Geplaatst: 11 maart 2018 12:00
Aangepast: 31 mei 2018 00:00

De meeste superheldenseries hebben een redelijk eenvoudig plot. Een superheld(in) neemt het op tegen een slechterik/ misdaadorganisatie die voornamelijk als doel heeft om de wereld naar zijn grootje te helpen. In het eerste seizoen van Jessica Jones zagen we een compleet ander soort verhaal. Jones is geen doorsnee superheldin en haar tegenstander Kilgrave (uit het eerste seizoen) is geen doorsnee bad guy. Het tweede seizoen, dat sinds 8 maart op Netflix te zien is, zet de serie voort qua toon en haar persoonlijke issues. Let op dit artikel bevat spoilers omtrent seizoen 1.

Twintig dagen kwijt uit het verleden

We weten uit het eerste seizoen dat Jones haar superkrachten te danken heeft aan een dodelijk auto ongeluk en ze daarbij haar beide ouders en broer verloor. Ze blijft eenzaam achter. Op die manier gaat ze bij Trish 'Patsy' Walker wonen. Jessica is net als in het eerste seizoen privédetective en lost allerlei relatiezaken op voor anderen. De krachten van Jones doen haar elke dag nog aan het ongeluk denken, maar na verschillende pogingen gedaan te hebben, is ze het zoeken zat. Ze is klaar met de constante herinnering aan haar verleden, die mede dankzij Trish en haar radioprogramma continu opgewekt worden. Trish komt achter belangrijke informatie via een fan, waaruit blijkt dat er twintig dagen missen tussen de aankomst van Jones in het ziekenhuis en de verplaatsing naar haar afdeling.

Door een cliënt, genaamd: ‘Whizzer', komt er schot in de zaak en komt Jessica dichterbij haar verleden. Nadat Jones en Trish ontdekken waar Jones' krachten vandaan komen, lijkt Trish een beetje geobsedeerd te zijn door het idee dat ze ook een superheld kan worden. Nadat ze bijna de zaak hebben opgelost, lijkt er een onverwachte wending in de zaak te komen en stuit Jessica op een oude bekende. Hierdoor wordt een hoop uit het uit het verleden duidelijk en heeft ze niet meer zoveel behoefte om alles te delen. Trish probeert haar carrière te redden en blijft doorgaan met haar onderzoek, dit tot grote ergernis van Jones.

De heldin die niet super wil zijn

De serie borduurt voort op datgene wat sterk was uit het eerste seizoen en gaat daarin een stapje verder. Het is geen typische superheldenserie zoals bijvoorbeeld Daredevil of andere Marvel-serie. We hebben haar al zien schitteren in The Defenders afgelopen zomer, waarin ze meer de superheld was dan in haar eigen serie waar ze vooral vecht tegen haar alcoholprobleem, Killgrave, het auto ongeluk en de plotselinge verandering in haar leven halverwege het tweede seizoen.

Het tweede seizoen komt langzaam op gang, maar wanneer Jessica Jones in oog komt te staan met Dr. Karl - de arts die dienst had tijdens het ongeluk - verkeert de serie in een stroomversnelling. Dr. Karl was gefascineerd van het experimenteren met bovenmenselijke krachten zoals die van Jessica en het blijkt al snel dat hij de sleutel is naar alle geheimen uit het verleden van Jones. Ook advocate Jeri Hogarth is weer van de partij in het tweede seizoen, ze heeft haar eigen persoonlijke issues dat een interessante link heeft met het hoofdverhaal. Het ijskonijn heeft zeker een zachte kant die op een mooie manier naar bovenkomt.

Eindoordeel

Na een, voor mij, matige Iron Fist en The Defenders is er eindelijk weer een goede Marvel-serie. Het tweede seizoen borduurt verder op het eerste seizoen. Het verleden van de a-typische superheldin komt open en bloot te liggen en het zou Marvel niet zijn als er geen verwijzingen naar andere series te zien waren. Dit keer zit er een verwijzing in naar de superheldin Hellcat, oftewel Trish 'Patsy' Walker. Mogelijk gaan we daar meer van zien in het derde seizoen. Het tweede seizoen is echter wat mij betreft absoluut geslaagd. Ik kan dan ook niet wachten op het derde seizoen van Jessica Jones.

Alex Zweers Eigenaar & Founder

Wat ooit begon met een liefde voor Donkey Kong Country: Diddy Kong’s Quest liep uit tot het managen van zijn eigen gamesite. Vandaag de dag waagt Alex zich echter voornamelijk aan “hier krijg ik echt een God-complex van”-games. Onze regelneef - ook wel Captain Plannert genoemd - heeft altijd wel zijn mening klaarliggen, zeker als het gaat om zijn grote passie; gaming.

Lees meer