Tech: Trust GXT 420 Rath

Geplaatst: 21 maart 2019 16:00

GXT 420 Rath klinkt als een nieuw soort sportauto, maar het gaat echter om een nieuwe gaming headset van Trust. Het apparaat is gemaakt voor gebruik op consoles, tablets/mobiele apparaten en uiteraard de pc. Hij wordt actief gepromoot door Trust als een multiplatform gaming device. Ik mocht mij eens een slag om de oren werken met deze nieuwe koptelefoon van het welbekende merk. Weet de GXT 420 Rath zich te onderscheiden tussen al die andere dingen die we op onze kop zetten voor beter geluid? In huize Scheffer is er eens uitgebreid mee ge(hoor)test.

Veel aan je hoofdprijs

Tegenwoordig is er nogal wat keuze qua gaming headsets. In alle soorten en maten met allerlei verschillende functies verschijnen ze op de markt, waarvan vaak de één nog duurder is dan de ander. Je krijgt er voor het geld ook altijd wel wat voor terug: surround sound, oorkoeling, supercomfort of qua looks een prachtig ding om op je hoofd te zetten. Nog net niet letterlijk zijn de (o)ornamenten voorzien van toeters en bellen, al vind ik dat het tegenwoordig met het inbouwen van allerlei lampjes (iets waar pc gamers op lijken te geilen) we toch echt een heel eind komen. Trust is hier nooit echt zo van. Dit merk ziet zich meer als de Kanis en Gunnink van de apparatuur: Hou het gewoon normaal en betaalbaar. De GXT 420 Rath voldoet geheel aan deze omschrijving.

Als je naar het totale aanbod kijkt qua headsets, is Trust duidelijk één van de meer voordelige aanbieders. De duurste gaming headsets die Trust op dit moment heeft zijn 99.99 euro. De GXT 420 Rath is 59.99, wat de headset in de middenklasse zet qua prijs. De meeste headsets van Trust zijn voordeliger en bij de duurdere headsets is het gelijk al duidelijk waarom ze duurder zijn, omdat ze 7.1 surround of een supergoeie bass bieden. Wat maakt “de Rathset” dan onderscheidend? Ik heb uiteraard niet alle Trust headsets kunnen testen ter vergelijk, maar wat ik kan zeggen over de Rath is dat het doet wat het moet doen en waarbij alles fatsoenlijk werkt.

onbekend

De Rath of Trust

De verpakking en presentatie zijn nice; alles is in een strak zwart rood kleurcombinatie design gegoten. De box schuift aan de zijkant open en dan verschijnt je kersverse headset mooi gepresenteerd in zijn gegoten bedje. Niet te fancy schmancy, maar het geeft je wel het gevoel dat je iets degelijks in huis hebt gehaald en niet een wegwerpset die AliExpress uit zijn grot heeft getoverd. Je krijgt er geen al te gekke dingen bij. Naast de user guide en een sticker is het meest noemenswaardige de pc adapterkabel van een meter lang. Daarmee kun je de headphone kabellengte twee meter maken voor op de pc. Voor op de console heb je aan een meter (ruim) voldoende, want de mini-jack moet in je controller of switch, die je in je handjes vast hebt. Tenzij je armen hebt van langer dan een meter en per se die volledig wilt strekken tijdens het gamen, is dit dus wel genoeg.

Veel duurdere headsets komen met drivers, vooral wanneer ze uiteraard voor de pc elite gemaakt zijn. Mede omdat de GXT 420 Rath gemaakt is voor multi-platform gebruik, zit er geen driver of software programma bij waarmee je je headset kunt afstellen. Met een simpel model zonder toeters en bellen als de Rath lijkt mij het ook overbodig. Trust is voor zover ik weet altijd wel van het plug-and-play principe, iets dat vandaag de dag ook vrij normaal is (in tegenstelling tot de 90’s). Overigens zit er nog een simpel popfiltertje bij de Rath voor over je microfoontje. Spreek je echter een taal met weinig s-en, p-en en t-en, dan kun je deze ook weglaten.

onbekend

Rathset Ordinaire

Dan gaan we naar de echt belangrijke zaken: hoe klinkt en zit de Rath? Alles voelt degelijk aan en je hebt het gevoel dat het tegen een stootje kan. De kabels hebben een nylon behuizing en je hebt op ongeveer dertig cm de bediening zitten voor je mic en volume. De mic werkt goed en wat ik erg fijn vind, is dat je deze helemaal in en uit je headset kan trekken. De grootte en houding is makkelijk af te stellen, met name ook omdat er een swivel zit bij de speakerstukken. De headset zit prima om de oren, ook bij lange speelsessies kreeg ik er niet snel last van. Echter is het materiaal van de kussens wel van dat dunne nep leer dat uiteindelijk altijd slijt na een paar jaar intensief gebruik. Bovenop het hoofd zit de Rath niet in de rats, dankzij de goede kussentjes en deze zijn ook echt heel degelijk qua materiaal. Met zo’n 350 gram gewicht voelt de Rath ook niet of je met een workout voor de nek bezig bent.

De Rath headset klinkt prima, waarbij je ook goed lage geluiden en tonen kunt horen, en de hoge frequenties worden niet schel. Overigens dempt het de geluiden van de buitenwereld redelijk, maar niet heel sterk. Met de Rath en diens prijsklasse kun je niet 7.1 surround of een ultragoed geluid verwachten, maar het is tevens ook allesbehalve slecht te noemen. Alle frequenties komen helder door en ik sta ervan te kijken hoe goed ook de lage frequenties doorkomen bij een koptelefoon van deze prijsklasse. Een wauw-factor heeft de Rath qua geluid niet, maar dat is ook enkel bij headsets van minimaal 100 euro en daarboven, naar mijn ervaring. Meer verwachten van een koptelefoon van 59.99 euro vind ik daarom een beetje naïef.

onbekend

Eindbeoordeling van Peter Scheffer

De GXT 420 Rath van Trust is een degelijke koptelefoon voor zijn prijsklasse. Het is geen hoogvlieger die je wegblaast met een nieuwe ervaring van sound, maar daarvoor is het niet bedoeld. De headset is simpel, praktisch en doet wat het moet doen. De meest fancy (en welkome) eigenschap van de Rath is dat je de mic kan buigen en in zijn geheel kan intrekken. De Rath heeft over het algemeen een goede kwaliteit qua materiaal en kabels, al denk ik wel dat het uitkijken is met het gedeelte om de oren. Voor 59.99 heb je met de GXT 420 Rath een prima multi-platform koptelefoon in huis, die qua geluid en degelijkheid zeker niet teleurstelt.

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord