Tech: PlayStation 4 uitgekleed

Geplaatst:
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Je hebt al kunnen lezen in dit artikel van Bob wat de verschillen zijn tussen de DualShock 3- en DualShock 4-controller. Deze is flink op de schop genomen door Sony en heeft zijn nodige aanpassingen gekregen. Simon heeft de PlayStation-Eye onder de loep genomen. Bekijk dit artikel hier. In dit artikel bekijken we wat er zich allemaal aan de binnenkant van de PlayStation 4 bevindt. Ook nemen we de behuizing en buitenkant van deze krachtige console even met je door.

De belangrijkste knoppen
Wanneer je onderstaande afbeelding ziet van de voorkant van de PlayStation 4, vraag je je misschien af waar de aan/uit-knop en de eject-knop zitten. Als je goed kijkt, zie je links van het midden op de zwarte lijn deze knoppen aan de voorzijde. Misschien een beetje aan de kleine kant, maar wel mooi weggewerkt. De power button hoeft trouwens maar nauwelijks gebruikt te worden. De meeste gamers zetten hun PlayStation gewoon aan met hun controller. Jij niet?

De aansluitingen
Aan de voorkant van de PlayStation 4 zitten twee USB-poorten om accessoires op aan te sluiten, of om je controllers op te laden. Deze zijn allebei natuurlijk USB 3.0, sneller dan de oude USB-poorten op de PS3. Aan de achterkant zien we van links naar rechts de aansluiting voor de voeding, een poort voor optische S/PDIF en daarnaast een HDMI-aansluiting. De PlayStation 4 wordt trouwens met een HDMI-kabel geleverd. Dit keer hoef je dus niet nog naar de winkel om die eentje te scoren. Naast deze aansluiting zit een ethernet-aansluiting, als je liever je console bedraad aansluit op het netwerk. Helemaal aan de rechterkant heeft Sony een AUX-aansluiting gemaakt. Hier sluit je je PlayStation 4 Eye op aan. Deze hoeft dus niet via USB aangesloten te worden.

De hardware aan de binnenkant
Wanneer je de PlayStation 4 uit elkaar haalt, op eigen risico natuurlijk, kom je de volgende dingen tegen:

Blu-rayspeler
Deze vernieuwde speler die je schijfjes lekker laat draaien, heeft een leessnelheid van 27 MB per seconde. Een grote verbetering ten opzichte van de speler die in de PlayStation 3 zit, met een leessnelheid van 9 MB per seconde. Deze speler kan geen PlayStation 3-schijfjes afspelen. Wil je deze games toch spelen, dan zal je toch echt nog minimaal een jaar moeten wachten totdat Sony de streamingdienst in Nederland uit zal brengen waarmee je PS3-games via het internet kunt spelen op je PS4.

PS4-APU
Een chip ontwikkeld door AMD, met hulp van Sony. Deze chip combineert CPU (processor) en GPU (videogeheugen). Dit soort chips zie je ook bijvoorbeeld in videodecoders. De chip zal uiteraard beter presteren dan de Cellprocessor van de PS3, maar is ook toegankelijker voor ontwikkelaars, die moeite hadden met het ontwikkelen van games met de Cellprocessor van de PS3. De achttien computereenheden vormen samen een rekenkracht die het mogelijk maakt om games te spelen met erg gedetailleerde grafische beelden.

Secundaire chip
Sony heeft goed nagedacht over het multitasken. Deze chip zal secundaire functies op zich nemen, zodat deze tijdens het gamen uitgevoerd kunnen worden zonder dat je daar last van hebt. Onlinefuncties zoals het downloaden, uploaden en sociale programma's zullen onder andere door deze chip verwerkt worden. Zo kunnen deze processen op de achtergrond draaien.

Systeemgeheugen
In de PlayStation 4 zit 8 GB aan GDDR5-systeemgeheugen. Dit zorgt voor een bandbreedte van 176 GB per seconde. Dat is 16x meer dan het geheugen van de PlayStation 3. Sony verwacht dat de console hierdoor ook langer mee zal gaan.
De PlayStation 4 is zo ontworpen dat de CPU en de GPU allebei door kunnen geven aan het geheugen hoeveel ze nodig hebben. Ze krijgen niet meer apart geheugen toegewezen, wat bij de PS3 wel zo was. Daardoor kampte deze console weleens met problemen.

Harde schijf
Standaard zit er een 500 GB harde schijf in de PlayStation 4. Deze kan de gebruiker vervangen met een andere harde schijf. Deze moet dan 2,5 zijn en de interface moet SATA 3.0 of meer zijn.

In de doos
Wanneer je een PlayStation 4 koopt, zal je in de doos je console aantreffen met daarbij een aantal accessoires. Natuurlijk een voedingskabel, een USB-kabel en een controller, maar ook wat andere dingen zijn toegevoegd. Zo zal je ook een netwerk-voucher aantreffen en oortjes die je op de controller aan kunt sluiten. Zoals gezegd zal er in de doos ook een HDMI-kabel zitten. Een kijkje nemen in de doos? Bekijk dan de unboxing-video van Sony.

Nog maar even wachten
We zien een hoop ontiegelijk grote verbeteringen in de PlayStation 4. En dat mag ook wel. Deze generatie zal ook weer minimaal vijf jaar mee moeten gaan. Kun jij ook niet meer wachten op de PlayStation 4? Dan ben je niet de enige. De console komt over iets meer dan twee weekjes uit en ook bij mij gaat het steeds meer kriebelen. Blijf de komende weken de website goed in de gaten houden voor het laatste PS4-nieuws. Voor meer informatie rondom de PlayStation 4 kun je bovendien hier terecht.

Lees meer