Tech: HP OMEN 15

Geplaatst: 3 januari 2019 16:00
Aangepast: 3 januari 2019 16:38

De ervaring van een high-end gaming pc in een licht en compact design, dat is de belofte die HP maakt met de HP OMEN 15 laptop-serie. De Amerikaanse fabrikant stopt flink wat hoogwaardige componenten in deze relatief betaalbare mobiele krachtpatsers, waarbij model dc0980nd bijna het neusje van de OMEN-zalm vormt. Met Intel’s 8th Gen Core i7-processor, 16 GB single channel RAM-geheugen, een Samsung 256GB PCIe M.2 SSD en een 1TB 7200 rpm harddisk, een Nvidia GTX1060 6GB en een 15,6 inch 144Hz full HD beeldscherm met G-Sync aan boord verwacht je dan ook topprestaties, wat deze laptop tot op een zekere hoogte absoluut biedt. Al deze technologie komt namelijk wel tegen een prijs en daarmee doel ik niet alleen op de fysieke prijs van €1599.

Een goed uitgedacht stukje design

Laat ik maar eens beginnen met het design, welke geheel des OMENs is en waar je dus ook echt van moet houden. Persoonlijk ben ik er helemaal weg van. De HP OMEN 15 heeft bijna wat weg van een sportwagen, met diens slanke body en een paar aardige ventilatiegaten aan de achterzijde. Geheel gehuld in zwart/rode tinten - waarbij de zwarte vlakken worden afgewisseld met carbon-look, gepolijst aluminium-look en strak zwarte panelen - bedient HP de OMEN-gamers op hun wenken en dan hebben we de laptop nog niet eens geopend. Zodra dat is gebeurd en de power-knop met liefde is ingedrukt, pronkt daar ook nog eens een wonderbaarlijk prettig toetsenbord met subtiele rode backlighting. Nee, wat esthetiek betreft heeft deze jongen weinig te klagen over de HP OMEN 15 en dat gaat hij dan ook zeker niet doen. Wat de bouwkwaliteit betreft, zit het ook allemaal best wel snor, al is de klep - en daarmee dus ook het scherm - wel erg buigbaar en flexibel, zelfs tot op het punt waar ik me een beetje zorgen maak of dit niet een keer in een gesneuveld beeldscherm resulteert.

Wat connectiviteit laat HP ook weinig te wensen over en maakt men zelfs enkele interessante keuzes. Aan de linkerzijde vinden we een full size SD kaartlezer, een USB 3.1 aansluiting en twee mini-jack poorten terug, waar je menig audio device op kunt aansluiten. Aardig standaard dus. Aan de rechterzijde vinden we nog een USB 3.1 aansluiting en de voedingspoort terug. Ook hier niets geks. De rest van de aansluitingen - waaronder een derde USB 3.1 poort, een HDMI-aansluiting, een mini-DisplayPort, de ethernet-poort en een Thunderbolt 3 poort - zitten aan de achterzijde van de laptop en dat is een welkome designkeuze. Niet alleen houdt dat je werkplek lekker clean doordat het gros van de kabels aan de achterzijde zit, de Thunderbolt 3 aansluiting zorgt er ook nog eens voor dat je met relatieve eenvoud de grafische performance van je systeem kunt uitbreiden met een eGPU, wat je misschien wilt doen wanneer je toch echt alles op Ultra wilt spelen of echt het maximale uit je G-Sync beeldscherm wilt halen.

Visueel ‘Hoog’staand met Ultra geluid

Want ja, een 6GB-versie van een Nvidia GTX1060 aan boord opent wel wat werelden voor de mobiele gamer, maar het heeft zo ook zijn beperkingen. Zo merk je toch al snel dat games als Battlefield V zich liever niet op volledig Ultra laten spelen, maar hier en daar High adviseren en dat kan van binnen misschien toch een beetje aan je knagen. Vooral wanneer je een machine voor je hebt staan die je de pracht van G-Sync op een 144Hz IPS-scherm probeert te bieden. Daarnaast dien je er uiteraard ook een beetje rekening mee te houden dat je te maken hebt met een maximale resolutie van 1920x1080p, maar dat had je van tevoren al wel op je vingers kunnen natellen. Wanneer je dat alles een beetje in het achterhoofd houdt, kun je niet anders dan opmerken dat de HP OMEN 15 - vooral door de 144 Hz beeldfrequentie - een zeer prettige visuele ervaring verschaft, al is er natuurlijk altijd wel een mooier scherm op de markt. Toch zijn het vooral de techneuten, analisten en resolutiefanatiekelingen onder ons die zich daar druk over maken.

Waar absoluut niemand zich druk over hoeft te maken, is de audiokwaliteit die de ingebouwde speakers produceren. HP heeft voor de OMEN 15 de handen ineengeslagen met het hoity-toity merk Bang & Olufsen. Je weet wel, dat elitaire merk waar je al gauw een nulletje bij moet denken. Maar eerlijkheidshalve moet ik wel bekennen dat je in het geval van de OMEN 15 een geluidskwaliteit van heb ik me daar ervoor terug krijgt. Natuurlijk, het blijven kleine ingebouwde laptopspeakers die nooit kunnen opboksen tegen het monsterlijke geluid van een high end DTS headset, maar voor laptopbegippen doen de B&O’tjes het zeker niet slecht, zowel op het gebied van frequentie als van volume. Zeker dat laatste is wel prettig, want boy… de HP OMEN 15 is zeker geen stille killer.

Een luidruchtige energieverslinder

Sterker nog, wanneer de laptop op stoom begint te komen, is deze met vlagen bijzonder luidruchtig. En ja, ik weet wat je gaat zeggen, gaming laptops zijn nu eenmaal niet stil. Dat snap ik. Een apparaat als deze moet nu eenmaal zijn hitte kwijt en om er zeker van te zijn dat je niet te kampen hebt met thermal throttling, wil je dat dit zo snel mogelijk gebeurt. Gezien de OMEN 15 niet ramvol heatpipes zit, draaien de raderen intern nu eenmaal wat eerder op volle toeren en dat resulteert in een laptop die soms op het punt van opstijgen lijkt te staan. Gelukkig betekent dit wel dat de laptop zelf over het algemeen relatief koel blijft, mits je de airflow niet te veel blokkeert. Het enige punt waar het wat warmer kan worden dan je zou willen, is vlak boven het toetsenbord.

Helaas is de geluidsproductie van de koeling nog niet het grootste hekelpunt van de HP OMEN 15. Dat is namelijk de accuduur. HP zelf garandeert een maximale accuduur van iets meer dan zes uur onder minimale werkdruk, met een reductie van twee uurtjes wanneer je video’s kijkt. In de praktijk is gebleken dat de accuduur drastisch lager kan uitpakken, afhankelijk van de opties die je hebt geselecteerd wanneer het aankomt op het gebruik van G-Sync, helderheid en prestatie. Met G-Sync aan en de laptop ingesteld op Prestatie-modus voor gaming (wat je overigens handig kunt aanpassen middels het OMEN Command Center) heb ik zelf ervaren dat de laptop er na twee uur stationair draaien toch echt de brui aan geeft. En dan heb ik nog niets eens een game gedraaid. Met andere woorden, effe lekker een aardige pot gamen in de trein zonder je oplader in handbereik, zit er niet echt in.

Tot slot nog effe benchmarken...

Afijn, de HP OMEN 15 is wellicht niet een stille knaap en qua accuduur heeft het ook niet echt veel om mee te werken, maar gelukkig kun je er wel lekker je games van vandaag op draaien. En laten we eerlijk zijn, daar draait het toch eigenlijk wel om. Als we de Sky Diver benchmarks van 3DMark mogen geloven - en laten we dat voor de gelegenheid gewoon eens even doen - presteert de HP OMEN 15 namelijk helemaal niet slecht en balanceert deze met zijn score van 28169 netjes tussen het gemiddelde van een gaming laptop en een 4K gaming rig in. De i7 8750H processor en de GXT 1060 GPU zorgen tezamen voor een aangename framerate, wat ook weer terug te zien is in Cinebench en in de praktijk.

Wanneer we het systeem aan de slag zetten met een wat oudere game als het super high paced DOOM, merken we al snel dat de HP OMEN 15 een broertje dood heeft aan Bethesda’s shooter, vooral wanneer we de Vulkan API benutten. Onder normale belasting en draaiende op Ultra settings, tikt de helse game een gemiddelde framerate van 140fps aan - wat lekker dicht in de buurt van de beeldverversing komt - al willen de frames nog wel eens een heel eind onder de 100fps zakken wanneer het lekker chaotisch wordt. Wanneer we een wat modernere game als Battlefield V door de mangel halen, is het een ander verhaal. Deze hinkelt op een mengelmoes van High en Ultra settings tussen de 55 en 70fps in en laat je dus weinig profiteren van je 144Hz scherm, al is het nog steeds geen straf om deze op een systeem als deze te mogen spelen. Maar goed, als je daar niet tevreden mee bent, moet je toch echt je ogen open houden voor een laptop met een GTX 1070, of beter nog, een GTX 1080. Probeer die maar eens een te vinden voor €1599 of minder.

 1 1 1 1 1 1

Eindoordeel van Patrick Meurs

Met de OMEN 15 zet HP wat mij betreft een degelijke laptop neer die voor het prijskaartje van een krappe 1600 euries best wat strak spul onder de kap heeft. Wat het design betreft ben ik dik tevreden - al is dat natuurlijk een kwestie van smaak - en de keuze om een hoop van de aansluitingen aan de achterzijde van het apparaat te plaatsen, juich ik alleen maar toe. Op het gebied van prestatie functioneert de HP OMEN 15 naar behoren, wat zich zowel in de benchmarks als in de praktijk laat zien. De grootste struikelblokken zijn toch wel het geluidsniveau van het koelsysteem en de accuduur, welke je bijna verplicht om je oplader overal mee naartoe te torsen. Tja… with great power comes high consumption, zullen we maar zeggen.

Patrick Meurs Columnist

Beeldspraak, woordspelingen en voornamelijk flauwe grappen zijn voor Patrick de dagelijkse kost. Deze Brabantse flapuit neemt nooit een blad voor de mond waardoor zijn mening altijd lekker recht voor de raap is. Gamen kan hij niet en dat vindt hij eigenlijk helemaal niet erg. Sterker nog, hij kan er wel om lachen dat hij in de lobby al gesniped wordt.

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord