Tech: ASUS ROG Phone

Geplaatst: 13 december 2018 16:00

Mobiele telefoons zijn niet meer weg te denken uit de hedendaagse samenleving. Wie terugblikt op eind jaren ‘90, toen de mobiele telefoon zijn intrede deed, had je niet kunnen voorspellen hoe belangrijk (zowel subjectief als objectief) een dergelijk apparaat kan zijn. Waar toen de telefoon veelal de functie had die zijn naam eer aan deed, namelijk bellen en mensen te spreken krijgen, kwamen met de jaren steeds meer functies erbij. Eén van deze functies zat er al gelukkig vroeg op en dat waren de games. Wie heeft Snake niet tot in den treuren gespeeld? Toen al rees de vraag op wanneer mobiel gamen vergelijkbaar zou zijn als op een spelcomputer in de woonkamer. Bijna twintig jaar later heb je al bij een instapmodel meer dan het tienvoudige aan rekenkracht in de palm van je handen. Koop je een high-end telefoon zoals een Samsung Galaxy S9 of Iphone XS, dan weet je dat je praktisch de crème de la crème hebt aan hardware. ASUS dacht er echter nog een flinke stap over heen te kunnen doen. Met hun Republic of Gamers-lijn van accessoires en hardware hebben ze een telefoon uitgebracht die zich specifiek richt op gamers. De afgelopen weken hebben wij uitvoerig de ASUS ROG Phone mogen testen en of deze telefoon ook voor jou is, mag je na deze review zelf bepalen.

Never judge a book by its cover

Als je de telefoon voor het eerst uit de verpakking haalt, is de verpakking het eerste die opvalt. In de doos, die bestaat uit een zeshoekige cilinder met allerlei lijnen en ruiten, zit de telefoon verpakt. De kwaliteit van de doos is degelijk, waardoor je snel het idee krijgt dat je met een premium product te maken hebt. De doos zit dicht met een magneetje en zodra je deze openvouwt, kijk je direct tegen een knoeperd van een telefoon aan. Je kan als eerste indruk meteen maar een goede maken en als je de telefoon voor het eerst oppakt, zit dat gevoel best goed. De telefoon is zwart waar direct de twee koperkleurige speakers opvallen aan de voorkant. De achterkant is vormgegeven met twee duidelijk zichtbare, eveneens koperkleurige, heatsinks. De camera- en vingerscanmodules zijn zeshoekig vormgegeven, omringd met een aantal lijnen die de esthetiek van de telefoon bepalen. Maar het meest in het oog springende, is het logo van ROG, die wanneer de telefoon aanstaat licht kan geven. Het is in één oogopslag wel te zien dat de telefoon niet bepaald rustig is vormgegeven. De telefoon valt daardoor niet bij iedereen in de smaak en kan wellicht door de onwetende consument worden gezien als een goedkope gimmick, versterkt door het volstrekt onbekende merk tussen de andere telefoonmerken.

Als je de telefoon vervolgens in je handen hebt, is hij niet alleen groot, maar ook erg zwaar. Met 200 gram is het een absoluut zwaargewicht. Het is redelijk vergelijkbaar met toestellen van hetzelfde formaat, maar uiteindelijk wel de zwaarste. Alleen de Iphone XS Max en Razer Phone zijn zwaarder. De bouwkwaliteit is van hoog niveau ondanks het gebruik van kunststof en beaamt het bijbehorende prijskaartje van deze telefoon. Als je vervolgens de telefoon opstart, word je begroet door het ROG-logo en binnen no-time is je telefoon gebruiksklaar. Al met al krijg je snel de indruk dat je inderdaad met een rappe telefoon te maken te hebben. Over Android 8.1 (Oreo) zit een eigen skin die gelukkig niet al te zwaar is en van bloatware is gelukkig geen sprake. Doordat de telefoon zo heerlijk snel aanvoelt, geeft het apparaat direct een bevestigend gevoel dat je met een Snapdragon 845 Octacore op bijna 3 Ghz (!) te maken hebt, tezamen met een Adreno 630 grafische chipset en 8 GB geheugen. Het is echter vooral de hoger geklokte Snapdragon die het echte verschil maakt ten opzichte van de concurrentie. Tot slot heb je een batterij van 4000 mAh, die je met normaal (niet gamend) gebruik bijna twee dagen van energie moet voorzien. Maar ja, dit is een gamerstelefoon, toch?

Hardware hoogstaand, maar niet bijzonder

Als we puur naar hardware en prestaties gaan kijken, verwacht ik al gamer zijnde dat we het beste van het beste krijgen. Wanneer de doelgroep specifiek de gamer is, en je schreeuwt dit van de daken zoals ASUS doet, dan verwacht ik niets minder dan een flink staaltje hardware. Het wordt echter beetje bij beetje duidelijk dat deze telefoon niet zo speciaal is. Als eerste het scherm. Het scherm is op zichzelf 6 inch groot, oftewel 15 centimeter. Hier past letterlijk mijn Iphone 6S in. Dit was even schrikken en deed mij nadenken wat tegenwoordig een acceptabel formaat telefoon moet zijn. Afijn, terug naar het scherm. Het scherm is met AMOLED techniek scherp, maar zeker niet de scherpste. Met een resolutie van 1080 X 2160 en pixeldichtheid van 410 PPI, had ik eigenlijk meer verwacht. Veel meer. Want de hardware en specificaties worden vrij snel geëvenaard en verslagen door de concurrentie die zichzelf niet plaatsen als een gamertelefoon. De kleuren zijn met deze techniek behoorlijk aanwezig en heerlijk contrastrijk. ASUS heeft bovendien de optie geïmplementeerd om te kiezen tussen tussen 60 of 90 frames per seconde aan beeldverversing. Dit is voor het oog heel prettig, zelfs op een telefoon.

Wat eveneens heel prettig is, is het geluid. Omdat de telefoon gebruik maakt van stereospeakers en deze naar voren gericht zijn van het scherm, geeft dit een erg prettig ruimtelijk gevoel zodra je de telefoon in horizontale modus vast hebt. Stereospeakers maken het mogelijk om echt onderscheid te hebben tussen geluid van links en rechts. Dit is bijvoorbeeld met de Iphone nog steeds waardeloos door het enkele speakertje onderin. Hierdoor krijgt het niet alleen ruimtelijk effect, maar tevens een prettige diepte, van laag naar hoog. Uiteraard zijn lage frequenties beperkt op een dergelijk apparaat, maar op deze telefoon klinkt het alsnog bijzonder overtuigend. Het geluid kan ook erg, erg hard. Het is bijna kamervullend. Mijn playlist op Spotify bevat allerlei soorten muziek en iedere muzieksoort klonk uitermate goed. Wel merkte ik op dat dancemuziek in allerlei varianten, niet altijd even mooi bleef. Dit was met name omdat er veel hoge tonen in verwerkt zijn die naarmate het volume hoger werd gezet scheller begonnen te klinken. Sluit een goede koptelefoon hierop aan, (lang leve 3,5mm jack) en je krijgt dankzij de specifieke geluidschip indrukwekkend geluid.

Maar is het een echte gamerstelefoon of niet?

ASUS heeft met hun Republic of Gamer-lijn de pijlen gericht op de gamers. De hardware van de ROG Phone is op zich op orde, maar men heeft verder gekeken dan alleen de chipsets en batterij. De bediening is net zo belangrijk en hier biedt ASUS wel een duidelijk verschil en zelfs op één vlak een primeur. Als eerst en misschien wel het meest belangrijk, heeft deze telefoon een primeur in handen met de zogenaamde Airtriggers. Dit zijn programmeerbare knoppen aan weerszijden van de telefoon. Knoppen zijn toch niet zo bijzonder? Nou, deze wel. Deze werken namelijk met ultrasone techniek. Simpel gezegd, het zijn geen fysieke knoppen en toch reageert de telefoon op jouw vingers en de druk die jij op de betreffende plek uitoefent. Dit werkt briljant, omdat je de functionaliteit zelf kan programmeren aan de game (of voor de telefoon zelf overigens) dankzij de meegeleverde software. Als er nog altijd iets is dat niet lekker werkt, is het ook mogelijk om een controller op het scherm van de te telefoon emuleren. Daarbij heeft ASUS ook een dock, zodat je wel erg dicht in de buurt komt van een Nvidia Shield voor op je tv. De Gamevice echter, laat het wel verdraaid dicht in de buurt komen van een Nintendo Switch, omdat het een fysieke controller aan je telefoon toevoegt en vast laat houden als de Switch. Maar buiten dit, is het verder niet onderscheidend genoeg van de concurrentie en heeft de telefoon zelf een aantal eigenaardige extraatjes die je doen twijfelen of ze de doelgroep begrijpen.

Als eerste het gewicht. Met 200 gram is dit gewoon te zwaar naar mijn mening en heeft dat als resultaat dat het apparaat niet bijzonder prettig is om vast te houden. Uiteraard gaat dit hand in hand met de specificaties. Althans, dat denk je. De Iphone XS, Galaxy S9 en OnePlus 6 zijn lichter met nagenoeg dezelfde specificaties. En die 35 gram op zijn meest, oftewel 17,5% ten opzichte van de ROG Phone, voel je direct in je handen. Dit gewichtsverschil wordt alleen verklaard door de batterij overigens, maar merk je niet direct terug in een beduidend langere levensduur tijdens het gamen. Sterker nog, bij gamend gebruik merk je het eigenlijk helemaal niet. De telefoon wordt geleverd met een extra fan om de telefoon te koelen. Maar behalve dat dit nog meer gewicht toevoegt, is het minder ergonomisch, geeft het extra achtergrondgeluid, kost energie en is het eerlijk gezegd uiteindelijk overbodig. Want je telefoon wordt echt niet zo heet. Daarom voelt het meer als gimmick dan echt nuttig. Vervolgens heeft ASUS gekozen om de ROG Phone te voorzien van dualsim. Hoeveel mensen zouden hier nu echt gebruik van maken? Deze optie is voor mensen met een zakelijke- en privélijn nuttig. Maar hoeveel gamers zouden dit daadwerkelijk nodig hebben? Had dan als fabrikant vooruitstrevend geweest door de zogenaamde eSIM te kiezen. Deze techniek wordt echter niet door elke provider aangeboden, dus dat snap ik dan nog wel.

 1 1 1 1

Eindoordeel van Timo de Hoop

De ASUS ROG Phone is een telefoon die niet weet te overtuigen als een echte gamerstelefoon. Hiervoor had ASUS echt een stap in de hardware moeten maken. Voor 900 euro betaal je een high-end prijs, voor inmiddels generieke high-end hardware. De telefoon wordt met Android Oreo geleverd, inclusief drie vet uitziende games (Fortnite, Asphalt 9 en PUBG-kloon Free Fire) en bevat gelukkig geen bloatware. De telefoon is redelijk aanpasbaar naar eigen wens, maar dat is meer dankzij Android zelf. De telefoon zit verder propvol met alle bekende opties die je wel in een high-end telefoon verder mag verwachten. Uniek zijn de Airtriggers en meer fabrikanten mogen dit voorbeeld volgen. Je kunt profielen aanmaken middels de Game Genie (nee, geen cheats dit keer) wat op zich goed is, want zo is iedere game net wat beter speelbaar te maken. Handig zijn de eigen gestures om specifieke functies te openen, maar dit had de HTC One M8 uit 2015 ook al. De camera is goed en op de beste settings geeft deze een behoorlijk scherp beeld, zelfs in het donker. Maar er zijn inmiddels betere beschikbaar. Het uiterlijk van de telefoon zal niet bij iedereen in de smaak vallen, hoewel het eens wat anders is dan dat van de concurrentie. Verder wordt de telefoon geleverd met in-ear koptelefoon, een usb-c kabel en een snellader, wat met een dergelijk grote batterij zeker geen overbodige luxe is. Als de telefoon aangeboden werd voor 100 euro minder of met de Gamevice erbij, was het een beter totaalpakket geweest. Nu koop ik liever een Nintendo Switch én Oneplus 6T voor hetzelfde totaalbedrag.

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord