Tech: AOC AG273QCG

Geplaatst: 11 april 2019 16:00

We hebben er eventjes op moeten wachten, maar hij is er dan toch eindelijk. De AG273QCG van monitorfabrikant AOC - één van de monitoren die in 2017 tijdens gamescom met veel bravoure werd aangekondigd - kan na enkele keren uitgesteld te zijn plaatsnemen op de bureaus van gamers die met smacht zaten te wachten op de opvolgers van de succesvolle Agon 2-serie. Als we destijds AOC op diens woord mochten geloven, is de 3-serie “je van het” en baanbrekend in technologische vooruitgang. Nu ik de monitor eindelijk in het eggie heb ervaren, kom ik tot de conclusie dat de beloofde technologische vooruitgang toch nog even te ver gegrepen was.

Belofte maakt schuld

AOC heeft in 2017 namelijk een kritieke fout gemaakt waar veel grote jongens in de gaming industrie eerder met beide voeten in zijn getuind, namelijk beloftes maken die niet na te komen zijn. Wie het zich nog kan herinneren, kan zich misschien nog voor de geest halen welke toezeggingen AOC destijds deed. De Agon 3-serie zou zich namelijk vooral gaan onderscheiden door diens responstijd, want AOC zou de Agon 3-serie gaan uitvoeren met 0,5ms panelen, terwijl vrijwel iedereen keihard liep te stunten met 1ms. Nu zijn beloofde responstijden een beetje te vergelijken met het geadverteerde brandstofverbruik van een auto - totaal niet accuraat dus - maar dat even terzijde. Combineer die razendsnelle responstijd met een QHD resolutie, G-sync of Freesync beeldsynchronisatie en een beeldverversing van 144Hz of meer en je hebt toch wel een monitor waar je aardig extatisch van moet worden. Onfortuinlijk genoeg liep het net even een tikkeltje anders

Want wat blijkt, AOC had de huid al verkocht voordat de buffel geschoten was. De beoogde 0,5ms panelen bleken toch een tikkeltje lastiger aan te slepen dan verwacht, waardoor de launch van de Agon 3-serie op de lange baan werd geschoven. Maar ja, gezien AOC zich inmiddels tot de grote jongens mag scharen, vangen ze spreekwoordelijk veel wind en na lang wikken en wegen moest die beloofde serie toch eens worden opgeleverd. Nu heeft AOC dat ook netjes gedaan, maar wanneer we op de doos kijken heeft de AG273QCG dus geen 0,5ms maar een 1ms curved TN paneel en daarmee verliest AOC wel meteen diens ultieme selling point van deze monitor. AOC moet zich dan ook op andere manieren onderscheiden met de Agon 3-serie. De grote vraag die overblijft is “doet het dat ook?”.

Niet de vooruitgang waar we op hoopten

Heel kort door de bocht genomen is het antwoord “nee”. Hoewel de AOC AG273QCG verre van een vreselijke monitor is, valt het met diens huidige specificaties voor 95 procent in een aardig verzadigd segment van gaming monitoren. AOC heeft daarmee ook nog eens de pech dat het een segment is waarin de concurrentie op enkele vlakken beter presteert. Vrijwel iedere fabrikant van gaming monitoren heeft intussen een QHD variant met een responstijd van “1ms” en biedt deze vaak ook gewoon met G-sync of Freesync aan, dus AOC zet zich wat dat betreft niet bepaald in de kijker met diens Agon 3-serie. Sterker nog, het model waar ik de afgelopen tijd mee aan de slag ben geweest heeft misschien wel de slechtste horizontale kijkhoek van allemaal, wat natuurlijk alleen echt een issue is wanneer je niet direct voor je scherm zit of met meerdere naar dezelfde monitor zit te staren.

Ook wanneer je veel waarde hecht aan een monitor met oogverblindend kleurmanagement en een gruwelijk contrast, is de AG273QCG niet aan jou besteed. Zoals het wel vaker het geval is met gaming monitoren moet de keuze worden gemaakt tussen snelheid of beeldkwaliteit. Gezien het gebruikte TN paneel met diens G-synced 165Hz beeldverversing - iets waarmee de AG273QCG nog enigszins uitblinkt - duidelijk voor de snelheid gaat, moeten we er niet vreemd van staan te kijken dat andere fabrikanten die een IPS of VA paneel benutten, beter scoren op het gebied van kleurechtheid en contrast. Dit betekent overigens niet dat de kleuren totaal waardeloos zijn, maar in verhouding met andere monitoren oogt het soms een beetje flets. Het geadverteerde contrast van 1000 : 1 is moeten we ook met een korreltje zout nemen. We mogen al blij zijn met een contrast van 850 : 1. Wat voor sommigen misschien wel een toffe feature van deze monitor vormt, is de anti-motion blur. Helaas moet je hiervoor wel G-sync uitzetten en een GPU hebben die een steady hoge framerate garandeert om hier volop profijt van te hebben en het risico op screen tearing voor lief nemen.

Strak en kleurrijk stukje hardware

Uiteindelijk zijn het dus andere aspecten van de AG273QCG die ons over de streep moeten trekken om een slordige zeven meier uit de knip te trekken. Het design is er daar wellicht één van, want in tegenstelling tot de andere monitor uit de Agon 3-serie - de AG273QCX (welke naast één letter gruwelijk veel verschilt met ons exemplaar) - ziet de AG273QCG er retestrak uit. Naast de stijlvolle mat zwarte poot met diens rood geanodiseerde voet en draaglus, is ook de behuizing van het paneel clean en strak. Het bijna verplichte haakje voor de headset is netjes in de behuizing weggewerkt en de knoppen voor het optiemenu zijn ingewisseld voor slechts één klein joystickje aan de onderzijde van je monitor. Dat joystickje is wel een beetje wennen overigens. Wat we onderaan nog meer terugvinden zijn één HDMI 2.0, één DisplayPort 1.4, vier USB 3.0 poorten die je kan gebruiken wanneer je de monitor ook op een vrije USB-aansluiting van je pc aansluit en 3.5mm jack aansluitingen voor je headset en microfoon.

De grootste eyecatcher daarentegen is het gebruik van Light FX, zoals AOC het met een mooi woord noemt. Deze RGB ring die een groot deel van de backplate van je monitor beslaat, valt geheel softwareloos naar eigen wens in te stellen wanneer de 12 presets je niet bevallen. Hoewel het op papier zeker een toffe gimmick is, heb je er als gebruiker niet zo heel veel aan gezien het licht niet zodanig van sterkte is dat je het ook echt op je muur geprojecteerd ziet. Misschien is dit wel het geval wanneer je de monitor met een VESA 75x75 wallmount aan je muur knoopt, maar wanneer je de monitor op zijn voet laat staan, merk je er zelf in ieder geval niks van. Het is daarentegen wel leuk voor de toeschouwers wanneer je de monitor meetorst naar een eSports toernooi. Trouwens, Light FX is helaas niet compatible met RGB software van fabrikanten als Razer, Corsair of ASUS, om maar wat voorbeelden te noemen.

Een tweesnijdend zwaard

Uiteindelijk is de AG273QCG in mijn optiek een tweesnijdend zwaard. Enerzijds biedt deze monitor diens doelgroep wat het zoekt, namelijk een QHD resolutie met een lekker snelle G-synced 165Hz framerate (mits je GPU dat allemaal trekt) en een strak design op de koop toe. Ja, de snelheid die het gebruikte TN paneel waarborgt heeft een keerzijde, namelijk een mindere beeldkwaliteit dan een VA of IPS paneel, maar dat is een trade-off die de meeste gamers nu eenmaal moeten maken wanneer de eisen voor je monitor worden bepaald. Aan de andere kant voelt de 3-serie gewoon een beetje aan als mosterd na de maaltijd. Inmiddels is de markt al verzadigd met soortgelijke monitoren die in sommige gevallen ook nog eens een stuk goedkoper zijn. Het is gewoon niet de monitor waar ik op hoopte en ondanks dat de monitor echt geen rommel is, heb ik het gevoel dat de AG273QCG een ‘moetje’ van AOC is geworden. Geen verkeerd moetje, maar zeker ook niet wat men twee jaar geleden beloofde.

‘Upgrade to Legendary’ prijkt hier op de doos voor me, maar of dat ook het geval is voor jou blijft de vraag. Wanneer je van een basic 60Hz 1080p monitor zonder beeldsynchronisatie de overstap naar wat beters wilt maken, dan klopt dit wel ja. Maar goed, wanneer dat het geval is heb je een legio aan alternatieven die ietsjes vriendelijker zijn voor de portemonnee. Voor de mensen die van een 144Hz monitor afstappen is het wellicht de resolutie van 2560x1440 of het gewin van 21Hz die de switch rechtvaardigt, al gok ik dat het laatste argument je geen €700 waard is. Voor de mensen die sinds gamescom 2017 met smacht zitten te wachten op die revolutionaire monitor die ze toen is beloofd, komt de AC273QCG die AOC levert in ieder geval zeker niet in aanmerking.

Eindoordeel van Patrick Meurs

De AOC AG273QCG is een aardig stukje hardware, maar het heeft één ding tegen zich; het doet op de meeste vlakken niets wat een ander nog niet heeft gedaan. Dat is spijtig, gezien AOC deze monitor ooit aankondigde als de “0,5ms response time” monitor die een nieuwe benchmark in het landschap van gaming monitoren moest vormen. Het gebruikte TN paneel zorgt voor een razendsnelle beeldverversing van 165Hz, wat in combinatie met G-sync voor extra smooth gamegeweld zorgt, maar dat bekopen we dan weer met een laag contrast, minder levendige kleuren en een zeer matige horizontale kijkhoek. De monitor ziet er wel lekker stijlvol uit, is stevig en geeft gamers genoeg aansluitmogelijkheden en snufjes om voort te kunnen, al zijn de aanwezige RGB lichteffecten die AOC’s Light FX leveren vooral leuk voor de toeschouwers. Wie op zoek is naar een curved QHD monitor met G-sync en een hoge refreshrate omdat die kneiteroude monitor echt niet meer kan, zou de AG273QCG eens naast de alternatieven kunnen houden en overwegen om 700 ekkies te schuiven. Wie na het zien van de presentatie tijdens gamescom 2017 deze monitor direct op de wishlist had gezet, kan beter even wachten.

Patrick Meurs Columnist

Beeldspraak, woordspelingen en voornamelijk flauwe grappen zijn voor Patrick de dagelijkse kost. Deze Brabantse flapuit neemt nooit een blad voor de mond waardoor zijn mening altijd lekker recht voor de raap is. Gamen kan hij niet en dat vindt hij eigenlijk helemaal niet erg. Sterker nog, hij kan er wel om lachen dat hij in de lobby al gesniped wordt.

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord