Gameseries: Monkey Island

Geplaatst:
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Toen Peter nog een Petertje was, was de markt van games nog maar vrij klein, en had je als kind maar weinig keus. Naast een MSX als console had ik enkel de PC ter beschikking, en was ik afhankelijk van de connecties van mijn ouders om aan games te komen, hetzij zelden op legale wijze. Eén van de grote game-developers op de PC destijds was Lucasarts, dat het ene juweeltje na het andere op de markt uitbracht. Voor de mensen die totaal niet weten wat of welke games het waren: Het waren briljante point-and-click adventures, en een paar voorbeelden zijn Sam & Max, Indiana Jones, Full Throttle, The Dig en natuurlijk... Monkey Island.

Pillage the 80's
Als kind vond ik maar een paar dingen stoer: Transformers, auto's en piraten. Oké, het was wel meer dan dat, maar dat was wel de kern. Auto's werd overigens al snel games, maar daar zal niemand van staan te kijken. Nu de jaren 80 weer helemaal retro zijn komt er heden ten dage heel wat moois van vroeger weer terug in een nieuw jasje. Zo zijn de Turtles weer terug, is er een vierde Indy film geweest en heb ik onlangs mijn grootste jeugdsentiment Transformers compleet zien worden verkracht op het grote doek in alweer diens tweede film. En GI Joe was GI Nooooo! Maar wat altijd populair is gebleven zijn natuurlijk piraten (en ninja's).

Toen piraterij nog cult was
Pirates of the Caribbean heeft al bewezen dat zolang er maar piraten in een film zitten, mensen toch wel de film kijken, ongeacht de kwaliteit ervan. Is dit met games ook zo? Blijkbaar niet, want 'Sid meijer's Pirates!' is een echte topgame die qua verkoopcijfers aardig is gekielhaald. Weinig ontwikkelaars durven nu nog het piraten genre aan te kaarten lijkt het. Maar wees niet getreurd landrotten, want we hebben nog de wereld van Monkey Island, met grog, swashbuckling, mooie gouvernantes, voodoo, ondoden en idioot als hoofdpersoon. Alles dus wat de latere piraten franchises (ironisch genoeg) schaamteloos hebben kunnen jatten.

I am rubber, you are glue?
Monkey Island is voor mij iets wat niet weg te denken is uit mijn leven. Toen ik zo'n 9 jaar was kwam ik al in aanraking met de serie toen net Monkey Island 2 op de markt verscheen, en greep later pas terug naar deel 1. Mijn Engels was al wel redelijk dankzij alle tekenfilms die toen nog lekker in het Engels waren, en vaak ook nog zonder ondertiteling. Toch begreep ik lang niet alles, zeker omdat vrijwel ieder gesprek doorspekt was met woordspelingen, sarcasme en piratentaal. Na veel rondvragen en zoeken wist men in die internetloze tijd wel eens een walkthrough te bemachtigen, en destijds had ik die even hard nodig als een piraat diens grog.

Mankwast Driephout
De hoofdpersoon, Guybrush Threepwood, is een prachtkarakter. Als wannabe point-and-click piraat is hij net als wij digitale snoevers op zoek naar avontuur. Verder is hij een typische underdog, die niets liever wilt dan een echte piraat worden. Nog liever wil hij eigenlijk dat men hem ziet als een volwassen imposante zeerover, maar zodra je het eerste gesprek voert en de gesprekskeuzes ziet die je mag kiezen voor onze 'Angst der zee in spe', snap je al meteen waarom de wereld weinig zin heeft Guybrush als een serieuze man te behandelen. In deeltje 2 vertelt hij trots aan iedereen wat hij in deel 1 gedaan heeft, namelijk het opblazen van de ghost pirate genaamd 'Le Chuck'. Baby-faced als onze zachtaardige held nog steeds is, gelooft uiteraard niemand er ene ooglap van. Deel 2 was zowaar nog toffer dan deel 1, waarbij men de humor nog iets scherper wist te maken, en het avontuur is bijna dubbel zo lang voor onze arme piraat.

Overboord
Deel drie en vier waren ook goed, echt leuk, maar voor mij persoonlijk wist deel 4 niet geheel de charme te behouden van de eerdere delen, veelal omdat het allemaal zo nodig in 3D moest zijn. Inmiddels zijn veel ontwikkelaars aan het beseffen dat niet iedere game per se in 3D gerenderde graphics hoeft te zijn en dat juist veel 2D games tijdlozer zijn. Deel 4 is alweer uit 2000, en het leek er voor lange tijd op dat het schip gezonken was voor Guybrush.

Van aap tot piraat
Maar in 2009, ook wel het Darwinjaar genoemd, veranderde dit. Toepasselijk dus om in dat jaar met nieuwe apen eiland games te komen, dachten ze bij LucasArts. Onlangs is op de PC en Xbox Live het eerste deel, genaamd 'The Secret Of Monkey Island' opnieuw uitgebracht, en is er een vers vijfde deel in episodes op de PC uitgebracht met de naam 'Tales Of Monkey Island'. Erg toffe games weer, vooral de opgekuiste versie van deel 1. De nieuwe episodes zijn gemaakt door Telltale games, dus andere mensen dan de eerdere delen, en voor de echte connaisseurs is dat te merken, maar goed, laten we er niet onze houten poot om breken. Guybrush is terug. Ankers los, ahoy!

Lees meer