Feature: De columns van de afgelopen tien jaar - Deel 1

In drie delen zal ik het gaan hebben over de columns die er tot nu toe allemaal geschreven zijn. Dit eerste deel zal een algemeen verhaal zijn, de tweede gaat over de onderwerpen van de columns en hoe deze vaak overeenkomen. Bij de derde gaat het vooral om de mooie zinnen en uitspattingen. Verwacht daarin vooral veel quotes die mooi zouden sieren op een tegeltje.

In den beginne

Laten we beginnen bij het begin. De eerste column die nu nog te vinden is online werd geschreven door Mikey Gritter, een oude vriend van Alex, welke online kwam op 26 april 2006. Dit is een vrij lange maar heel leuke column over het ontstaan van Gameliner. Deze werd gevolgd door een tweede column. Hierna zou een columndroogte volgen van drie jaar. Dit had meerdere redenen. Het was Klaas Kuipers destijds in 2009 die opperde om de columns weer van start te laten gaan.

ontbrekende afbeelding

Wat is een column?

Voordat we verdergaan: wat is nu eigenlijk precies de definitie van een column? Het woord komt van de vorm die deze stukken tekst hebben, namelijk een lang dun staafje tekst (van origine in een krant), welke als een soort zuiltje aan de rand staat. Column is Engels voor zuil. Een columnist zouden we dus ook wel een zuiler kunnen noemen, al vind ik dan een zuiloor beter klinken. Dat een column per se deze vorm moet hebben is niet waar, want dat maakt een artikel nog geen column. Het gaat namelijk om hoe het geschreven is. Een column geeft namelijk op een vrije manier de visie van de schrijver weer, vaak binnen een zelfgekozen onderwerp. Schrijf waar jij zin in hebt, en doe dit op je eigen manier. Over het algemeen een kort stukje tekst, maar dit is lang niet altijd het geval. Vooral sinds veel journalistiek en magazines online zijn, is de lengte meer gaan variëren, en heb je zelfs websites waarbij een column een lang uitgemeten artikel is waar je wel een kwartiertje voor mag gaan zitten.

Het formaat van Klaas

Degene die de kop af mocht bijten was onze trouwe Yordi Verkroost met een leuke en herkenbare column over hoe zijn gamelust toeslaat op momenten dat het niet zo goed uitkomt. Klaas zelf schreef er ook geregeld eentje, waarbij hij het vaak wat korter hield van stof dan de rest, en er als ervaren schrijver meer structuur in aanbracht. Een mooi voorbeeld is één van Klaas' eerste columns die gaat over de langzame ondergang van de fysieke gamekopie. De beste hoofdredacteur vond ook dat iedereen zijn columns gerust wat mocht indammen. Hiermee was ik het in eerste instantie niet eens, maar uiteindelijk moet ik Klaas hierin toch echt gelijk geven. Zeker toen we nog geen afbeeldingen erbij hadden, gaat vrijwel niemand door zo'n lap tekst zomaar heen worstelen.

ontbrekende afbeelding

Woord en plaat

Eén van de eerste column met afbeeldingen was deze van Joost, waarbij het gelijk ook erg van pas kwam, gezien het onderwerp ging over grafische updates. Rond 2011-2012 werd het langzamerhand steeds gebruikelijker om afbeeldingen toe te voegen aan een column. Het is ook te merken dat dit zelfs bij korte columns nog altijd een aangename afwisseling biedt zo tussen de alinea's door. Ter afwisseling bleef het ook niet altijd enkel bij plaatjes, maar ook gedichten passeren zo nu en dan de revue, zoals bij deze rouwcolumn van Rens.

Een reis door de zuiltjes van weleer

Toch kan ik iedereen aanraden eens door de oude columns heen te bladeren en jezelf hier wel eens toe te zetten, het is eigenlijk altijd toch echt wel de moeite waard om te lezen. Vaak is het ook juist leuk om te lezen wanneer dat de columnist/zuiloor eigenlijk geen specifiek onderwerp wist, zoals Alex in. Zo was mijn eerste column ook een behoorlijke lap tekst, maar eentje waarvan ik mij nog goed kan herinneren dat ik hier veel moeite aan had besteed. Leuk is wel dat destijds vrijwel elke column toch leuke discussies tot leven wist te roepen, zoals deze column van onze geliefde ex-GL-lid Wouter van der Putten. Met Wouter heb ik het altijd erg goed kunnen vinden, maar als we het niet eens waren, spraken we ons goed uit, zoals je kunt lezen in deze ontzettende moppercolumn van mij.

ontbrekende afbeelding

Reageer, geniet en participeer

Tegenwoordig hebben we dit nog steeds met columns, al is het wel wat minder. Aan iedereen bij deze daarom de oproep om hier eens wat aan te doen. Deze discussies zijn juist goed voor de branche, en zorgen voor nieuwe inzichten. Maar met columns hoeft het niet, want een column biedt de vrijheid. Waardoor het soms zorgt voor lekker luchtig leesplezier, maar de andere keer weer zwaar kritische problemen aan de kaak stelt. Ik ben benieuwd wat we de komende tien jaar aan columns gaan krijgen in ieder geval, en dit velen met mij. Wat zijn jullie favoriete columns? In het tweede deel zal ik de mijne eruit vissen!

REACTIES

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
VERGETEN?