Drie van die: Verschillen tussen Sonic Colors DS en Ultimate

Geplaatst: 31 augustus 2021 10:00

Eerder dit jaar werd Sonic Colors: Ultimate aangekondigd door SEGA. Het gaat om een verbeterde versie van het geliefde Wii-origineel uit 2010. Als je denkt aan Sonic Colors, denk je aan de gave mix van 3D en 2D-gameplay die de game op de Wii bood. Maar wat veel mensen niet weten, is dat er ook een Nintendo DS-versie van Sonic Colors bestaat. Ook op Nintendo's tweeschermige handheld probeert de blauwe egel een stokje te steken voor de intergalactische plannen van Dr. Eggman. Ondanks dezelfde setting en naam biedt de Nintendo DS-versie van Sonic Colors een geheel andere ervaring dan het aankomende Sonic Colors: Ultimate. Wat zijn dan precies de grootste verschillen tussen die twee? En is er nog een reden om de DS af te stoffen als Sonic Colors: Ultimate eenmaal in de schappen ligt? Ik pakte mijn 3DS erbij en dook in de game.

onbekend

Welke serie is dit?

Voordat de DS-versie van Sonic Colors de winkelschappen sierde, was de blauwe egel al prominent aanwezig op de handheld van Nintendo. Zo stond hij in 2008 op het podium in Beijing in Mario en Sonic op de Olympische Spelen en maakte hij datzelfde jaar de overstap naar het RPG-genre in Sonic Chronicles: The Dark Brotherhood. Maar al enkele jaren daarvoor debuteerde de vliegensvlugge egel op de Nintendo DS in Sonic Rush. De Sonic Rush-games waren een unieke reeks van 2D-platformgames met Sonic in de hoofdrol, vergelijkbaar met de Sonic Advance-serie. De eerste game werd goed ontvangen. Een tweede deel liet dan ook niet lang op zich wachten. Maar na het tweede deel bleef het even stil rondom de serie. Die stilte zette zich voort tot 2010. Dat jaar verscheen er namelijk een derde deel in de Sonic Rush-serie, maar onder een nieuwe naam. Die naam was Sonic Colors. Oke, oke; misschien is het niet dezelfde serie. Maar qua gameplay is de Nintendo DS-versie van Sonic Colors vrijwel gelijk aan de Sonic Rush-serie. Dit in tegenstelling tot de Wii-versie die gelijktijdig met Sonic Colors op de DS verscheen. Alhoewel de twee games dezelfde naam delen, zijn ze qua gameplay heel anders. Als je alleen het Wii-origineel of Sonic Colors: Ultimate gespeeld hebt, ontvang je met de DS-versie van Sonic Colors een geheel andere ervaring.

onbekend

Meer Wisps

De Wisps spelen een grote rol in Sonic Colors. Alhoewel de gekleurde wezentjes later in meer games zouden verschijnen, was Sonic Colors de eerste keer dat we kennismaakten met het alienras. In Sonic Colors: Ultimate vind je alle Wisps uit het Wii-origineel terug. Er is zelfs een nieuwe Wisp in Sonic Colors: Ultimate toegevoegd in de vorm van de Jade Ghost Wisp. Dit wezentje kan Sonic in een geest veranderen en maakt het mogelijk om door objecten te vliegen. Maar wist je dat de Sonic Colors op de DS over twee Wisps beschikt die niet in de opkomende game of het origineel op de Wii zitten? Met de Red Burst Wisp verandert Sonic in een explosieve vuurbal en kan hij tweemaal springen. De Violet Void Wisp laat de blauwe egel alles in zijn pad opslurpen als een zwart gat. Alhoewel ze beide niet enorm veel schermtijd ontvangen, bieden ze wel een gameplay-ervaring die je in geen andere Sonic-game vindt.

onbekend

Racen tegen echte spelers

Sonic Colors: Ultimate brengt een nieuwe modus naar de game in de vorm van Rival Rush. In deze modus race je tegen Metal Sonic om diverse beloningen te vergaren. Het lijkt een leuke toevoeging te gaan worden die de game iets meer content geeft. Maar het racen is niets nieuws voor Sonic Colors. Het was namelijk ook al mogelijk in de Nintendo DS-versie. Alleen nam je het daar niet op tegen een computergestuurde versie van Metal Sonic, maar tegen je vrienden. Jij en een vriend kunnen op de Nintendo DS gelijktijdig door allerlei levels in de game rennen. Dit is zelfs mogelijk als je maar één exemplaar van de game hebt. Met de Download Play-functie kan een tweede speler op zijn eigen DS meespelen zonder ook maar een cent te dokken. De speler die de snelste tijd neerzet, wint. Zo biedt de game op de DS ook na het uitspelen nog oneindig veel plezier.

Sonic Colors: Ultimate en Sonic Colors op de Nintendo DS zijn dus twee compleet verschillende games. Als je de ene hebt gespeeld, staat er met de andere een geheel nieuwe ervaring op je te wachten. Na mijn tijd met de Nintendo DS-versie van de game kan ik niet wachten om in het ambitieuzere Sonic Colors: Ultimate te duiken. Lang hoeven we in ieder geval niet meer te wachten. De game verschijnt op 7 september.

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Sonic Colors: Ultimate

Series

Sonic

Uitgever

SEGA

Reviewscore

Platforms

Pc, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch

Releasedatum

7 september 2021

Ontwikkelaar

Blind Squirrel Entertainment

Gameliner Awards

-

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord