Drie van die: Redenen waarom de Xbox One All Digital slecht nieuws is

Geplaatst:

De kogel is door de kerk en het slechtst bewaarde geheim van Microsoft in 2019 is eindelijk bevestigd door de Amerikaanse grootmacht. De Xbox One-familie krijgt er binnenkort een klein broertje bij in de vorm van de Xbox One All Digital. Volgens de mediatycoon is het een antwoord op de wens van vele gamers en is men toe aan een console zonder de poespas van fysieke media, want schijfjes wisselen is zooooooo 2018. Maar is deze ontwikkeling wel zo gewenst? Ik denk van niet en als je eventjes nadenkt over de consequenties die de aanschaf van een Xbox One All Digital kan hebben, dan zou het zomaar eens kunnen zijn dat ook jij je vraagtekens zet bij deze move van Microsoft.

Zeg maar doei tegen 4K blu-rays

Het grootste verkoopargument van de Xbox One All Digital is het achterwege laten van fysieke media. Het wisselen van een schijfje is - als we Microsoft mogen geloven - één van de grootste ergernissen van de huidige generatie gamers. Een console waarbij je alles direct naar je harde schijf kan downloaden en je dus ook een volle lade aan doosjes bespaart, is dus het ei van Columbus. Eindelijk kun je dat ladekastje of dat televisiemeubel benutten voor allerlei andere prullaria die je nooit kwijt kon, omdat er een shitload aan games in lag te accumuleren. Zo zie je maar, Microsoft denkt aan je beperkte opslagruimte en is je redder in nood.

De keerzijde hiervan is wel meteen dat je Xbox One - welke ooit op de markt werd gezet als ‘het media-apparaat welke alle andere apparaten in je huis kon vervangen - ineens een stuk minder functioneel is wanneer je het als een mediacenter beschouwt. Geen disklade betekent namelijk ook geen 4K blu-rays meer, terwijl de Xbox One daarmee juist de voorsprong op de PlayStation 4 had. Natuurlijk kun je via de Microsoft Store gewoon een filmpje huren of kopen, maar dat brengt me direct bij de volgende twee problemen.

Zeg ook maar tabee tegen lenen, 2e hands of een dikke deal

Even een gebruikte game oppikken bij je favo gamestore in de stad is één van die dingen waar je langzaamaan toch afscheid van moet gaan nemen wanneer de trend van de Xbox One All Digital doorzet. Je beseft het nu misschien nog niet, maar de markt in 2e hands games is dusdanig lucratief dat hele winkelketens er hun belegde boterham mee kunnen verdienen. Het is een win-winsituatie waarin de koper voordeliger aan een game kan komen, de vorige eigenaar nog een zakcent aan een uitgespeelde game kan verdienen en de bemiddelaar er ook wat aan overhoudt. Wanneer we volledig digitaal gaan, ervaren alle drie de partijen hier dus enigszins hinder van.

Waar je ook niks aan hebt zijn die sappige deals waar sommige retailers je van tijd tot tijd mee om de oren smijten. Inruilacties, 3 halen/2 betalen, periodieke sales en btw vrije dagen… je hebt er allemaal niks meer aan. Dat is best wel zonde natuurlijk, maar ja. Daar kies je wel zelf voor door All Digital te gaan. Bij je homie eventjes een game oppikken, omdat je een beetje skeer bent en je toch wat anders wilt spelen, zit er dan ook niet echt meer in en Microsoft is ook niet echt van het uitlenen.

Kortom, het is het einde van je keuzevrijheid

Wanneer je dit alles bij elkaar optelt, kom je eigenlijk tot de conclusie dat je met een volledig digitale Xbox One overgeleverd bent aan de services en eventuele gulheid van Microsoft, waarmee je hen dus het alleenrecht toebedeeld, onbedoeld of niet. Over de prijs van een game valt niet te onderhandelen en wanneer je het gevoel hebt dat die game ergens anders toch echt voordeliger is, dan heb je gewoon pech. Sterker nog, je zult ermee moeten leven dat je bij launch meer betaalt dan bij de gemiddelde retailer. Wanneer je een fervente gamer bent, zie je die €70 die je met de aanschaf van je Xbox One All Digital hebt bespaard al gauw verdwijnen.

Daarnaast biedt fysieke media - voor zover deze niet geheel draait op online services - toch nog enige vorm van garantie dat je game na enkele jaren gewoon nog te spelen is, terwijl de kans bestaat dat een download vroegtijdig uit de Microsoft Store verdwijnt. Gezien je te maken hebt met een gelimiteerde opslagruimte en je dus best wel eens een game moet de-installeren om een nieuwe te kunnen downloaden, bestaat het risico - hoe klein dit ook is - dat er een dag komt dat je een game niet meer kunt downloaden. Een schijfje kun je tenminste gewoon in die sleuf frotten en spelen, al kun je er op de lange termijn misschien geen updates meer voor scoren en er ook niet meer mee online gaan, maar je kunt er tenminste nog wat mee.

Je ziet het wel, ik ben niet zo’n voorstander van een volledig digitale console. Ik houd het in ieder geval wel lekker bij mijn huidige Xbox One S. Misschien ben ik wel gewoon oud en houd ik te veel vast aan de oude vertrouwde fysieke media, maar het kan ook zijn dat ik zomaar een paar valide argumenten heb benoemd. Afijn, vertel jij het maar. Is volledig digitaal de toekomst van gameconsoles of moeten we koste wat het kost fysieke media in stand houden? Laat de discussie maar losbarsten.

Patrick Meurs Columnist

Beeldspraak, woordspelingen en voornamelijk flauwe grappen zijn voor Patrick de dagelijkse kost. Deze Brabantse flapuit neemt nooit een blad voor de mond waardoor zijn mening altijd lekker recht voor de raap is. Gamen kan hij niet en dat vindt hij eigenlijk helemaal niet erg. Sterker nog, hij kan er wel om lachen dat hij in de lobby al gesniped wordt.

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord