Tech: AOC Agon AG271UG

Geplaatst: 26 juni 2018 10:00
Aangepast: 14 november 2018 16:21

4K gaming is tegenwoordig helemaal 'je van het' en iedereen lijkt er helemaal prat op te gaan. De belofte van knisperscherpe beelden maakt dat menig gamer diep in de buidel gaat om dit te bewerkstelligen. Vooral de pc en diens huidige generatie interne hardware zet een wereld voor je open, maar dan moet je er natuurlijk wel een toffe monitor voor hebben. Monitorenfabrikant AOC tracht met de Agon AG271UG de 4K-liefhebber tegemoet te komen door een scherm aan te bieden die wél 4K in resolutie is, maar geen 4K aan euries van je saldo snoept. Lekker 'betaalbaar' dus, maar is het wat?

What's in the box?!

Laten we eens beginnen bij het begin en de monitor eens even onder de loep nemen terwijl deze nog uit staat. Wat biedt de monitor ons buiten 4K beeld? Nou, een typische AOC monitor. Om het 27 inch IPS paneel begeeft zich een niet al te dikke plastic rand met een gepolijste look. Op het rode Agon op de onderste rand na, is het de achterzijde van de monitor die het de echte AOC-stijl geeft door de felrode 'wings' die op de achterzijde pronken. Het is niet iets waar iedereen stuk van is, maar hey, je ziet het zelf niet. So there is that.

Daarnaast is de monitor uitgerust met vier USB 3.0 poorten (waarvan er één geschikt is voor snelladen), een 3,5 mm jack aansluiting voor je headset en een voor je mic, een HDMI 1.4 poort en een DisplayPort 1.2 om de 4K beelden van je pc naar dat IPS paneel te verzenden. Als extraatje is de monitor voorzien van een uitklapbare steun voor je headset en een in hoogte verstelbare loeier van een voet, welke ook met een stijlvol ontworpen handvat is uitgerust. Dat laatste is vooral handig voor de LAN-mensen onder ons, gezien het scherm door die voet toch bijna 7 kilo weegt.

Zeg maar doei tegen screen tear

Het uiterlijk is natuurlijk allemaal leuk en aardig - en grotendeels een kwestie van smaak -, maar de belangrijkste beweegreden om de AG271UG te kopen is wellicht de beeldkwaliteit en de features die daarbij horen. Dat het scherm een 4K resolutie projecteert is één, maar het verkoopargument vanuit AOC is toch wel G-Sync. Door middel van deze technologie zouden issues als screen tearing en stutter vermeden moeten worden door de framerate van je monitor gelijk te laten lopen met de framerate van je game. In 4K kan framedrop namelijk sneller optreden omdat het nu eenmaal meer van je bakkie vraagt dan bij 1080p beelden. In de praktijk is gebleken dat dit G-Sync erg lekker werkt. Het grootste nadeel wat hieraan kleeft is wel dat deze monitor dus niet geschikt is voor systemen met een AMD GPU. Voor AMD'ers is het dus verder zoeken naar een monitor met FreeSync.

Een 4K monitor met tear- en stuttervrije beelden, dat is kat in het bakkie, zou je zeggen. Nou, dat ligt er maar aan wat voor games je speelt en hoe competitief je daarin bent. Vooropgezet dat de AG271UG een hele stap vooruit is op een 1080p beeldscherm - en geloof me, dat verschil is me een partijtje merkbaar - de beeldverversing van 60 hertz maakt het wel een scherm dat vooral bij fervente shootermannen wat minder in de gratie kan vallen. 144 Hertz is bij deze groep nu eenmaal de favoriete refreshrate, maar een 4K scherm met die beeldfrequentie zorgt al snel voor een prijskaartje van 2000 euro. Dat scheelt een behoorlijk eind met de 700 flappen die je voor deze AOC moet neerleggen. En dan te bedenken dat je voor die zeven meijers gewoon een scherm krijgt met een zeer nette grey-to-grey response time van 4ms, welke je zelfs nog wat kan tweaken door de Overdrive-settings aan te passen. Helaas kan dit wel resulteren in wat overshoot. Het is dus aan jou wat je tijdens je online potje knallen liever riskeert; ghosting of overshoot.

Prima 4K beeld, maar niet baanbrekend

Qua kleurgebruik en contrast is de AG271UG een monitor die noch teleurstelt, noch imponeert. Dit betekent zoveel als 'ik vind het een prima monitor, voor het geld'. In de huidige televisiemarkt word je inmiddels doodgegooid met termen als OLED, QLED, HDR en Local Dimming, allemaal snufjes waarmee deze monitor niet is uitgerust. Dit betekent niet dat je een schijtkwaliteit krijgt. Laat me dat vast uit de wereld helpen. Al is de 1000:1 contrast ratio wat hoog ingeschat door AOC, de wit- en zwartwaarden zijn over het algemeen dik in orde, vooral wanneer je wat met de settings speelt. De kleuren lijken daarentegen niet echt uit je scherm te knallen - wat ik stiekem wel had gehoopt -, maar wederom is het geen drama. De kleuren zijn prima, maar om een of andere reden had ik iets meer 'wow factor' verwacht, wat ik met de resolutie wel had.

Het is natuurlijk wel fijn dat het IPS paneel ervoor zorgt dat de kleuren ook onder diverse kijkhoeken niet te veel vervagen of vervormen. Zo hoef je je monitor niet constant pal voor je snufferd te zetten, wat wel handig is in het geval van multiscreen setup of wanneer je met meerderen naar hetzelfde scherm zit te turen. Ook zorgt de Low Blue Light optie ervoor dat het beeld allemaal wat minder schadelijk is voor de oogjes en de Flicker Free technologie voor wat minder vermoeing. Deze zorgt er dus niet voor dat 'ie niet meer van je bureau 'flickert', al zou dat knap zijn met die flinke poot van een paar kilo.

Eindoordeel

De AOC Agon AG271UG is een prima 4K monitor voor een 'zacht prijsje' van 700 euries, welke zowel voor- als nadelen kent. De beelden zijn lekker scherp, onder bijna iedere hoek kleurvast en worden met slechts 4ms vertraging tear- en stuttervrij overgebracht middels de Nvidia G-Sync technologie. Het nadeel dat hieraan kleeft is dat de monitor puur voor de Nvidia-garde is, mits deze kan leven met een refreshrate van 60 hertz. Qua kleurgebruik weet de monitor ook niet echt indruk te maken, al is de AG271UG absoluut geen underachiever. Deze AOC monitor is bij uitstek geschikt voor de single player gamers die het beste beeld uit hun rig willen halen. Competitieve shooterfans willen misschien even wachten - en sparen - voor een 144 hertz 4K monitor.

Patrick Meurs Columnist

Beeldspraak, woordspelingen en voornamelijk flauwe grappen zijn voor Patrick de dagelijkse kost. Deze Brabantse flapuit neemt nooit een blad voor de mond waardoor zijn mening altijd lekker recht voor de raap is. Gamen kan hij niet en dat vindt hij eigenlijk helemaal niet erg. Sterker nog, hij kan er wel om lachen dat hij in de lobby al gesniped wordt.

Lees meer