Review: MotoGP 14 PlayStation 3

Geplaatst: 26 juni 2014 17:00

MotoGP is de officiële videogame voor de motorfans onder ons, vergelijkbaar met wat een F1-game is voor de Formula 1-fans en visa versa. Het kan heel goed zijn dat je nog nooit een motorgame hebt gespeeld, omdat je nog nooit iets van de serie hebt gehoord. Of misschien heb je ooit eens een moedige poging hebt gedaan en vond je het te lastig om met je motor overeind te blijven. Ik behoor tot die laatste groep in elk geval. Ik begon mijn motorkampioenschap dus met achterstand, het is nog maar de vraag of ik het er ook goed genoeg vanaf ga brengen.

Geen garanties voor succes

Gaan racegames je goed af, dan moet je niet denken dat je MotoGP zo eventjes oppakt. Het heeft mij flink wat uren gekost voordat ik eindelijk mijn motor onder controle had. De motor ging alle kanten op, behalve vooruit. Om de zoveel meter lag ik naast de baan met het gezicht in het zand of schoof ik over de zoab. Als je geen doorbijter bent, dan kan deze game echt snel gaan irriteren, omdat je heel wat uren moet investeren in het onder controle krijgen van je scheurijzer. De besturing kan als zeer negatief worden ervaren, omdat je ervoor had kunnen kiezen als uitgever om deze te vereenvoudigen, zodat de game ook direct wat toegankelijker is voor beginners. Maar eenmaal gewend aan deze besturing, heeft klagen hierover eigenlijk al geen zin meer. Je kunt beter de tutorial volgen voordat je aan de carrièremodus begint. De tutorials laten je drie levels uitproberen op bepaalde gedeeltes van de baan om zo je reactievermogen te testen.

Vol modi

De hoeveelheid modi verruimt het aantal uren speelplezier, en dat heeft MotoGP ook echt nodig, want grafisch is het niet moeders mooiste. Je hebt de instant race-modus, waarbij je enkele races per keer rijdt. In de Grand Prix-modus kun je kiezen uit verschillende classes en banen om op te rijden. De Championship-mode is vergelijkbaar als de Grand Prix-mode, alleen bestaat deze uit een aantal races achter elkaar. Dan hebben we Real Event 2013, hierbij moet je bepaalde gebeurtenissen uit het seizoen van 2013 nadoen, bijvoorbeeld het behalen van een bepaalde plek in de race.

De carrièremodus is een soort van je eigen verhaallijn als motorrijder en het meest populair. Je start als beginner en als je succesvol bent, willen steeds meer belangrijkere teams jou bij hun in het team hebben. De racefanaten onder ons zijn hier inmiddels al mee bekend, want dit mag bijna niet meer ontbreken in een racegame van tegenwoordig.

Multiplayer

Naast je eigen verhaallijn heeft de game ook een offline en online multiplayermodus. Het leuke van de online multiplayermodus is dat je met een vriend uit België of een totaal onbekende samen een enkele race of zelfs hele kampioenschappen kunt rijden. Je kunt online het kampioenschap niet even onderbreken en op een later tijdstip verdergaan, dus je moet het samen in én ruk uitrijden. Wanneer je een lobby aanmaakt, kun je van alles aan- en uitzetten. Zo kun je deelnemers laten stemmen op welke baan ze willen rijden. Deze keuzes zijn erg ruim moet ik zeggen. Het is ook mogelijk om je lobby privéte houden door middel van een wachtwoord.

Moeite (niet) waard

De serie gaat al een decennia mee en heeft minder goede delen gehad. MotoGP is ook echt uitgebracht voor de fans van deze serie. MotoGP 14 is net als MotoGP 13 ontwikkeld door Milestone, de ontwikkelaar waar ik met alle respect niet zoén fan van ben sinds WRC 4. In mijn review van WRC 4: FIA World Rally Championship heb je kunnen lezen wat daarvan de redenen zijn. De engine, die ook weer voor MotoGP gebruikt wordt, heeft veel potentie, maar is nogal gedateerd.

De game ziet er grafisch niet zo goed uit. De PlayStation 3 kan meer aan dan wat momenteel op de televisie wordt bereikt door de game. Het heeft daarnaast heel veel last van pop-ups en irritante framerateproblemen. De mensen in het publiek zijn ook vrij statisch. Het maakt niet uit waar je ook staat op de baan, ze zien hetzelfde eruit. Blijkbaar worden deze generiek gegenereerd. Nu moet ik toegeven dat als je er met 200 km per uur langs scheurt, dit dan niet het eerste is dat opvalt.

Het eindoordeel van Alex Zweers

Hoewel de game grafisch niet zo geweldig is, zit de game wel bomvol leuke en afwisselende modi. Zo is het een prima game voor even tussendoor samen met een maat op de bank of met een verre vriend via het wereldwijde internet. De ontwikkelaar heeft ons een unieke rijervaring willen voorschotelen, maar ik denk dat ze er verstandig aan hadden gedaan als ze deze iets toegankelijker hadden gehouden.

    Voldoende
  • Hoeveelheid modi
  • Multiplayer
  • Grafisch extreem gedateerd
  • Besturing niet voor iedereen
Alex Zweers Eigenaar & Founder

Wat ooit begon met een liefde voor Donkey Kong Country: Diddy Kong’s Quest liep uit tot het managen van zijn eigen gamesite. Vandaag de dag waagt Alex zich echter voornamelijk aan “hier krijg ik echt een God-complex van”-games. Onze regelneef - ook wel Captain Plannert genoemd - heeft altijd wel zijn mening klaarliggen, zeker als het gaat om zijn grote passie; gaming.

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot MotoGP 14

Series

MotoGP

Uitgever

Bigben Interactive

Reviewscore

Platforms

Pc, Xbox 360, PlayStation 3, PlayStation Vita, PlayStation 4

Releasedatum

20 juni 2014

Ontwikkelaar

Milestone

Gameliner Awards

-

Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord