Drie van die: Redenen waarom Bayonetta 2 beter is dan diens voorganger

Geplaatst: 20 februari 2018 14:00
Aangepast: 25 november 2018 21:13

Mijn Nintendo Switch draait weer overuren. De Bayonetta bundel is onlangs verschenen en na een intensieve playtrough met de eerste Bayonetta, heb ik eindelijk, de door mij gemiste, Bayonetta 2 kunnen spelen. Het eerste deel is een vermakelijk voorgerecht, maar de meerwaarde van deze bundel ligt voor mij toch echt bij het vervolg. Deze is immers enkel verschenen op de Wii U en we kunnen wel stellen dat weinig gamers die console in huis hebben gehaald. Pas na het opstarten van het tweede deel viel mij op dat het eerste deel, hoewel zeer vermakelijk, toch wel ietsjes onder de maat is. Daarom deze drie van die redenen waarom Bayonetta 2 aanzienlijk beter is dan diens voorganger!

Zo ziet kleur er uit!

De eerste Bayonetta is aardig smoezelig. We kunnen wel zeggen dat het origineel, vooral in combinatie met de seksuele ondertoon, een soort fifty shades of brown is. Dit tweede deel is exact het tegenovergestelde. De kleuren zijn levendig, de straten ademen wat meer en in het zonnetje krijgt alles een prachtige gloed. Daarbij heeft de game in vier jaar tijd een flinke grafische upgrade gehad. De diverse vijanden worden met uitstekend detail in beeld gebracht en het bloed dat je scherm bedekt heeft een heerlijke robijnrode gloed. Daarbij speelt de game op zowel de handheld als docked modus als een zonnetje.

Betere vorm van storystelling

Iets wat mij een beetje irriteerde in het eerste deel, was de simplistische manier van opvullende verhaalsegmenten. Stilstaand beeld is prima, maar de trillerige filmstrips werden op een gegeven moment ietwat irritant. Het ontwikkelteam van Bayonetta 2 heeft dat overduidelijk doorgehad, de filmstrip is namelijk verleden tijd en heeft plaatsgemaakt voor een klok die met behulp van de wijzers van frames wisselt. Een relatief kleine aanpassing, maar naar mijn mening wel een belangrijke. Het komt de storytelling namelijk ten goede en weet je aandacht gedurende het verhaal goed vast te houden.

Het einde van Quick Time Events

Het eerste deel heeft mij flink bezig weten te houden. Steevast ging ik voor de platina trofee aan het einde van ieder hoofdstuk. Veelal werd een hoofdstuk mij echter fataal door die super irritante quick time events die zeer snel passeerden, miste je één, dan resulteerde dat veelal in een voortijdige dood. Die sterftegevallen zijn weer van invloed op de uiteindelijke beoordeling. Kortom, quick time events suck big time. Bayonetta 2 heeft de knoppencombinaties echter achter zich gelaten wat uiteindelijk betekent dat het voornamelijk aankomt op skills. Sterf je, dan is dat je eigen schuld en niet omdat je een prompt van een seconde hebt gemist.

Vergis je niet. Bayonetta is een fantastische game, maar het tweede deel is gewoon beter. Toegegeven, bepaalde personages zijn iets irritanter, en soms raak je door de spectaculaire beeldvullende actiescènes het overzicht een beetje kwijt. Dat doet echter niet af van het feit dat Bayonetta 2 een geweldige game en dus een absolute must-have is. Welke vind jij beter? Ga je toch voor de eerste Bayonetta, of is Bayonetta 2 volgens jou ook de betere game van de twee? Laat het weten in de reacties!

Het gebruikte beeldmateriaal is gecaptured tijdens onze speelsessie op de Nintendo Switch.

Rudy Wijnberg Head of Media

Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

Lees meer