Drie van die: Redenen om de eerste Bayonetta aan te schaffen

Geplaatst: 19 februari 2018 14:00

Het is Switch-bezitters vast niet ontgaan, maar zowel Bayonetta als Bayonetta 2 zijn op 16 februari verschenen. Enkel het tweede deel is fysiek aan te schaffen, maar daar krijg je het eerste deel bij geleverd. Koop je Bayonetta 2 in de digitale winkel, dan kost het eerste deel je slechts een tientje. Hoewel deze games geen super deluxe remasters zijn, zijn ze zeker de moeite waard om in huis te halen. Twijfel jij nog? Check dan deze drie van die redenen om dat toch wel te doen!

Blood and gore op de Nintendo Switch

Bayonetta is super bloederig en echt bedoeld voor de volwassen gamer. Nintendo is zich aan het ontdoen van zijn kiddy imago en haalt steeds meer volwassen titels naar de nieuwe console. Deze heruitgave wint absoluut geen schoonheidsprijs, maar rood is rood en dat is voornamelijk wat het scherm bedekt. Daarbij is de game doordrenkt met volwassen humor. Bayonetta is vaag en ietwat puberaal in de meeste brede zin van het woord, maar je zit constant met een verwarde lach op je smoelwerk. Van de seksualiteit (die typisch Japans is), de vreemde gesprekken met barkeeper Rodin, tot de flauwe grapjes tijdens boss battles, alles klopt in het totaalplaatje. Daarbij is het iedere keer geweldig om een gigantische engel vakkundig te ontleden met een grote bloederige explosie als gevolg.

Essentiële intro voor de serie

Bayonetta is een verhalende game en het eerste deel zet dus de toon voor de rest van de serie. Deze heruitgave is natuurlijk uitgebracht met de aankomende Bayonetta 3 in het achterhoofd. Wil je dus iets van die game begrijpen, dan heb je deze als basis nodig. Het is geen prijswinnend verhaal, maar zeker leuk voor een speelbeurt. Bayonetta is grappig en zeer apart. De paaldansmoves, de aparte ondersteunende personages en de fijne balans tussen hemel en hel maken deze game absoluut uniek. Dit is niet zomaar een God of War rip-off, maar een volwaardig eigen ding. De typisch Japanse ondertoon moet echter wel je ding zijn, de inhoud van deze game is namelijk niet van toepassing op de nuchtere Nederlander.

Veel spelplezier voor onderweg

De game weet flink wat uren vermaak te bieden. Gedurende ieder hoofdstuk zijn er medailles te verdienen en op basis van die medailles krijg je aan het eind van het hoofdstuk een trofee toebedeeld. Deze kunnen variëren van steen tot puur platina en het is dus de kunst om ieder hoofdstuk perfect af te ronden. Daarbij zijn er genoeg collectibles om te verzamelen en is de replayability zeer hoog. Met de eerste speelbeurt ben je zo'n tien uur zoet, maar wil je er alles uithalen dan ben je makkelijk dertig uur bezig. Daarbij draait de game erg goed in handheld modus. De relatief korte hoofdstukken zijn precies lang genoeg voor dat ritje in de tram naar huis.

Bayonetta was een topper in de periode van de originele release. Vandaag de dag is de game ruim acht jaar oud en dat is helaas te zien. Daar ga ik in dit artikel echter niet op in. Morgen verschijnt namelijk de drie van die redenen waarom Bayonetta 2 veel beter is dan het eerste deel. Kom dus morgen terug voor meer Bayonetta goodness!

Het gebruikte beeldmateriaal is gecaptured tijdens onze speelsessie op de Nintendo Switch.

Rudy Wijnberg Head of Media

Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

Lees meer