Opinion: Het virus dat wij DLC noemen

Geplaatst: 19 mei 2015 10:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Met een dergelijke titel voor een column stap ik met de spreekwoordelijke knuppel het hoenderhok in. Daar ben ik mij van bewust, maar het moet. DLC's en alle afwijkingen die daarbij horen beginnen vormen van ongekende proporties aan te nemen. Het is een virus dat zijn weerga niet kent, en naar mijn bescheiden edoch strenge mening is het genoeg. Wij beginnen allen zieke en makke schaapjes te worden die de symptomen van dit DLC-virus maar accepteren. Dit moet gewoon stoppen, en wel nu. Is er een dokter in de zaal?

Nu kunnen jullie denken: kom op, Bob, nu begin je wel heel erg te overdrijven. Maar is dat ook zo? Laat mij jullie meenemen naar de wondere wereld van het DLC-virus. Uitgever Ubisoft heeft dit tot een ware kunst verheven. Pardon? Jullie willen bewijs? Well allow me.

Ubisoft liet haar ware aard zien toen zij Watch Dogs naar buiten brachten. Ik ga de game niet afbranden, integendeel, ik heb genoten van deze game. Maar het gaat mij om het feit dat deze game in zeven versies is verschenen. Zeven? Ja, zeven. Dat gaat natuurlijk nergens over, dat mag duidelijk zijn. Het erge is nog wel dat als je echt alle unieke content wilde hebben, je bijna gedwongen was tot het aanschaffen van meerdere versies. Dit is te absurd voor woorden. DLC moet iets toevoegen aan een game die al af is, maar helaas lijkt het tegenwoordig anders te gaan. Deze meeste games die af zijn worden kleiner gemaakt zodat content die al reeds in de game zit als DLC verkocht kan worden. Pardon? We kopen toch ook geen auto om er vervolgens achter te komen dat de motor als optionele DLC aangeschaft mag gaan worden. Gamers unite! Dit moet stoppen. Wij moeten stoppen met het pre-orderen van games, stoppen met het aanschaffen van DLC. Laat de ontwikkelaars en uitgevers onze frustratie maar voelen. Games moeten compleet worden afgeleverd en DLC moet echt iets toevoegen aan een game!

Maar Bob, even serieus. Is alle DLC dan slecht? Want je bent aan het tekeergaan alsof het de levende hel op aarde is. Haha, grappig. Nee, natuurlijk niet. DLC kan echt geweldig uitpakken. Ik noem even twee voorbeelden die mij nu ineens te binnen schieten: The Balad of Gay Tony en Tiny Tina's Assault on Dragon Keep. Deze twee DLC's hebben een bepaalde indruk op mij achtergelaten en ook laten zien dat het dus wel kan. Deze DLC's voegden iets unieks toe aan de al reeds bestaande game en het harde werk van de ontwikkelaar was ook zeker te zien. Niet makkelijk cashen, maar loon naar werken krijgen. Tiny Tina's Assault on Dragon Keep is qua verhaal en story-telling bijna beter dan Borderlands 2 zelf.

Nu hebben jullie mijn visie op het DLC-virus kunnen lezen, maar ikzelf ben ook extreem benieuwd naar jullie mening. Hoe denken jullie hierover? En wat zijn goede DLC's naar jullie mening?

Lees meer