Tech: Turtle Beach Ear Force Stealth 500X

Geplaatst: 19 december 2014 10:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Gisteren bespraken we al de 500P, die specifiek gericht is op de consoles van Sony, maar natuurlijk mogen Xbox One-gamers niet achterblijven. Met de Turtle Beach Ear Force Stealth 500X kunnen ook zij nu genieten van 7.1 DTS Surround Sound in een draadloze gaming headset van Turtle Beach. Het prijskaartje is dan wel iets hoger, qua uiterlijk en comfort doet de 500X het ook aanzienlijk beter.

Wat het is

De Turtle Beach Ear Force Stealth 500X verschilt in de basis niet heel erg van de 500P. Ook deze gaming headset leunt vooral op de 7.1 DTS Surround Sound en het feit dat de 500X draadloos is. Ook de dozen zijn vrijwel identiek, op de kleur en een deel van de samenstelling na. Een doosje voor de handleidingen en een doosje voor de draden vormen het bovenste deel van de doos, terwijl daaronder de headset en de transmitter verstopt zitten. De 500X maakt gebruik van een transmitter in plaats van een USB-dongel, zoals de 500P dat wel doet, maar dit komt eigenlijk op hetzelfde neer. Ook hier wordt de transmitter via USB en een draad naar de optische uitgang op de Xbox One aangesloten. De transmitter kun je vervolgens op of naast je Xbox One zetten, wat dus iets meer mogelijkheden biedt ten opzichte van de USB-dongel van de 500P. Daarnaast zijn de USB naar micro-USB kabel en de 3,5 mm jack kabel ook hier aanwezig als extra bedrading, en zit de afneembare microfoon ook in het kabeldoosje verstopt.

Geluidskwaliteit en design

De geluidskwaliteit van de 500X is subliem. Punt. Ga je puur voor de kwaliteit van het geluid van jouw gaming headset voor de Xbox One, dan is de keuze dus snel gemaakt. Hoewel hiervoor voornamelijk dezelfde techniek wordt gebruikt als die in de 500P, klinkt de 500X aanzienlijk beter. Wellicht dat dit mede wordt veroorzaakt door de stoffen earpads, die ik normaal nooit verkies boven een lederen variant, maar hier erg op hun plaats zijn. Helaas zijn ook deze earpads wat aan de kleine kant, vergelijkbaar met die van de 500P, maar door de stoffen earpads had ik hier in dit geval minder last van. De hoofdband trekt deze lijn door en is stevig en comfortabel. De headset voelt goed, zowel tijdens het opzetten als na urenlang game- of filmplezier. Hoewel de rest van de headset nog altijd van plastic is, voelt de headset robuust aan, al was ook hier een duurzamer materiaal wellicht welkom geweest.

Qua instellingen heeft de 500X het ook beter voor elkaar. Slechts twee instellingen, die overigens snel gevonden zijn in het menu van de Xbox One, zorgen ervoor dat je kunt genieten van het geweldige geluid dat uit de 500X komt. Vervolgens kun je dit geluid nog tweaken met verschillende presets en surround sound-standen, waaronder aparte presets voor games, films en muziek. Het verschil tussen deze presets is hier groter en doeltreffender dan bij de 500P, waardoor ik hier daadwerkelijk wisselde wanneer ik na het spelen van een game een film ging kijken. Bovendien is het leuk om met de verschillende presets te experimenteren, ook al kan het soms wat verwarrend worden.

Gebruik

De 500X is uitstekend tijdens dagelijks gebruik. De 500X zet je aan door op de knop op het linkeroor van de headset te drukken, waar ook de microfoon gevestigd zit. Deze afneembare microfoon klik je gemakkelijk in het daarvoor bestemde uitsteeksel en het voordeel hiervan is dat je de microfoon zo in een flinke hoek kunt draaien, zonder de microfoon zelf te hoeven buigen. Ook zijn op dit oor de mute-knop en de aparte volumewielen te vinden. Wederom een pluspunt dat deze volumes apart te regelen zijn. Voor anderen klonk ik op mijn beurt voornamelijk helder, maar af en toe wat zacht. Door de microfoon wat dichter bij de mond te houden elimineer je ook deze klacht, die vooral veroorzaakt wordt door het feit dat bepaalde overgevoelige microfoons van andere headsets ervoor gezorgd hebben dat ik een microfoon automatisch wat centimeters van me af buig.

Ook de accuduur van de 500X is immens. Deze gaat officieel, net als die van de 500P, 15 uur mee, maar ik haalde met gemak de 17 uur. Dat is heerlijk lang, waardoor je een speelsessie praktisch nooit hoeft te onderbreken. Wat ik na mijn ervaringen met de 500P echter wel miste tijdens mijn tijd met de 500X, was de feedback die ik bij de 500P kreeg als ik een knop indrukte. De 500X gaat ervanuit dat je weet waar je op drukt en laat je dan ook niet weten wat er momenteel gaande is. Jammer, want dit was nou juist een handige feature van de 500P. Wat wel overeenkomt met de 500P, is de toevoeging van voice feedback. In het geval van de 500X gaat dit gelukkig niet gepaard met hoorbare ruis en lijkt deze techniek over het algemeen beter uit de verf te komen. Ik had bij de 500X dan ook minder de neiging om opvallend hard te praten, wat weer wat stembandproblemen kan voorkomen. Verder is ook de 500X te gebruiken op mobiele apparaten, maar zie ik ook in dit geval het nut hier niet echt van in. De 500X is een geweldige headset voor de Xbox One, laten we hem daar dan ook maar voor gebruiken.

Eindoordeel

De Turtle Beach Ear Force Stealth 500X schotelt de gamer geweldige 7.1 DTS Surround Sound, een draadloze Xbox One-ervaring en een immense accuduur voor. De headset is aanzienlijk duurder dan de 500P, maar de 500X biedt dan ook wat meer handige presets, een robuuster design en daardoor een nog betere geluidservaring. Ook voice feedback werkt bij de 500X beter dan bij de 500P het geval is. De 500X is dan ook de ultieme gaming headset voor iedere Xbox One-gamer die enige waarde hecht aan de kwaliteit van zijn of haar geluid en het comfort van de headset zelf. Dat mag dan ook best iets kosten.

De Turtle Beach Ear Force Stealth 500X kent een adviesprijs van €299,- en is reeds verkrijgbaar. Besluit je de 500X voor 1 februari 2015 aan te schaffen, dan ontvang je ook nog eens de game Thief of Tomb Raider voor de Xbox One.

Lees meer