Preview: FIFA 15

Geplaatst: 20 juli 2014 12:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Bijna drie maanden geleden kon je bij Gameliner mijn Voorspelling van FIFA 15 lezen. De game was toen nog niet eens officieel aangekondigd, dus moest ik het vooral met de geruchten doen. Afgelopen E3 is de game dan officieel onthuld en in de tussentijd is er steeds meer informatie over de game naar buiten gebracht. Dat geeft mij de gelegenheid om de game nog een keer te bespreken, waarbij ik deze keer de feiten kan belichten.

Juichen langs de lijn!

In FIFA 14 voor de nieuwe consoles is veel aandacht in de sfeer gestopt door onder andere het 3D-publiek. FIFA 15 bouwt hierop voort. Zo leeft het publiek meer dan voorheen. Het publiek van Liverpool zingt bijvoorbeeld You'll Never Walk Alone, waarbij de meeste mensen hun Liverpool-sjaal hoog in de lucht houden. Bij Manchester City zal het publiek de Poznan doen, wat betekent dat ze met hun rug naar het veld staan, de armen over elkaars schouder slaan en met zijn allen tegelijkertijd springen. De commentatoren zullen hierop reageren.

Niet alleen de mensen in het publiek, maar ook de wisselspelers op de bank reageren meer op wat er op het veld gebeurt. Ze zullen bijvoorbeeld van hun stoel opspringen bij een doelpunt. Bij doelpunten kan je nu ook vreugdedansen met tien man uitvoeren, zoals met zijn allen bovenop de doelpuntenmaker springen.

Net echt

Grafisch zal de game wat worden verbeterd. FIFA 14 voor de nieuwe consoles werd ontwikkeld zonder dat men wist wat deze nieuwe consoles aan zouden kunnen, omdat de consoles nog niet op de markt waren. Nu weet de ontwikkelaar wel wat de consoles aankunnen, dus is er nu veel meer mogelijk. De spelersmodellen lijken nu nog meer op hun echte speler, en dankzij het nieuwe belichtingssysteem zien ze er veel realistischer uit. Daarnaast zie je de spelers nu ademhalen en kan hun haar bewegen. De kleding van de spelers zal veel realistischer bewegen en kan nu zelfs vies worden bij het uitvoeren van tackles.

Intelligente emoties

De spelers ogen niet alleen realistischer, maar reageren ook realistischer dankzij Emotionele intelligentie. Iedere speler op het veld heeft een emotie tegenover iedere andere speler. Als je bijvoorbeeld telkens een overtreding maakt op dezelfde speler, dan kan je in een conflict met hem raken. Een ander voorbeeld is het missen van een grote kans. In het begin van de wedstrijd word je nog aangemoedigd door je medespelers, maar als je kansen blijft missen, raken ze gefrustreerd. Dit gaat gepaard met een hoop nieuwe animaties. Volgens de ontwikkelaar zijn er meer dan zeshonderd verschillende emotionele animaties.

Het veld leeft!

Het veld was in de FIFA-games altijd erg statisch. Eigenlijk was het net van het doel het enige wat bewoog bij het maken van een doelpunt. In FIFA 15 wordt het veld veel levendiger. Zo doen tackles zichtbaar schade aan de grasmat en laten schoenen hun afdruk achter. Het is mij alleen nog niet duidelijk of deze schade ook een impact heeft op de gameplay. Denk bijvoorbeeld aan een opstuitende bal door een polletje, waardoor je schot naast gaat.

De cornervlaggen hebben nu voor het eerst physics gekregen, waardoor ze kunnen bewegen bij contact met de bal. Ik denk alleen niet dat dit heel vaak zal voorkomen. Wat wellicht vaker voorkomt, is dat je nu nieuwe vreugdedansen met de cornervlag hebt. Wie weet kan je wel als Huntelaar een flying kick op de cornervlag uitvoeren? Ook zal het doel nu trillen bij een schot op de paal of lat en komt het doel omhoog bij een hard schot in het net. Als laatste zullen er geanimeerde LED-borden langs het veld staan in plaats van de statische borden.

Het ultieme team

Ultimate Team zal natuurlijk weer aanwezig zijn in FIFA 15. EA heeft hier nog niet heel veel informatie over naar buiten gebracht. Wel is duidelijk geworden dat je nu spelers kunt gaan dankzij de EA SPORTS Football Club Catalogue. Mensen die de Ultimate Team Edition van FIFA 15 aanschaffen, kunnen in ieder geval Lionel Messi voor vijf wedstrijden huren. De Ultimate Team Legends zullen ook weer terugkeren, maar helaas zal dit wederom alleen voor de Xbox-consoles zijn.

Vechten om de bal

Qua gameplay zijn er ook een aantal verbeteringen. Er zijn bijvoorbeeld nieuwe manieren om om de bal te vechten. Je kunt bijvoorbeeld de bal beter afschermen, aan een shirtje trekken, een schoudergevecht aangaan en een tackle uitvoeren waarbij je het balbezit behoudt. Daarnaast zijn er nieuwe skillmoves aanwezig en kan je je team meer aansturen bij dodespelsituaties.

Verwachting

Alle nieuwe features in FIFA 15 klinken weer erg interessant en zorgen ervoor dat ik weer naar dit nieuwe deel uitkijk. Alle features die ik heb benoemd zijn in ieder geval aanwezig op de Xbox One, PlayStation 4 en pc. De pc-versie zal dit jaar dus niet achterlopen en alle features krijgen die ook beschikbaar zijn op de nieuwe consoles. Het is alleen nog niet duidelijk welke features in de Xbox 360- en PlayStation 3-versies zullen verschijnen. Of de game ook lekker zal spelen, kan ik nu moeilijk zeggen. Daarvoor zal ik de game eerst zelf moeten spelen, wat waarschijnlijk volgende maand tijdens de gamescom zal gaan gebeuren. Als ik dat heb gedaan, zal ik nog een keer bij jullie terugkomen om meer te vertellen over de game.

FIFA 15 verschijnt op 25 september voor de Xbox One, PlayStation 4, pc, Xbox 360 en PlayStation 3. FIFA 15 Legacy Edition zal ook op 25 september verschijnen voor de PlayStation Vita, Nintendo 3DS en Wii. Deze versies zullen alleen de teams en kits up-to-date brengen en zijn voor de rest hetzelfde als hun voorganger.

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot FIFA 15

Series

FIFA

Uitgever

Electronic Arts

Reviewscore

Platforms

Pc, Xbox 360, PlayStation 3, Nintendo Wii, PlayStation Vita, Nintendo 3DS, PlayStation 4, Xbox One

Releasedatum

25 september 2014

Ontwikkelaar

EA Sports

Gameliner Awards

-

Lees meer